www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Факт, фикция, истина" - фото изложба от фондация "Фодар"

18.04.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1642 прочитания
A+ | A-

"Факт, фикция, истина" - фото изложба от фондация "Фодар"

От 24 април до 30 юни в Музея на социалистическото изкуство (София, кв. Изгрев, ул. „Лъчезар Станчев” №7) може да се види изложба от програмата на Десетото юбилейно издание на Международния фотофестивал - биенале „Фодар“. Откриването на експозицията е предвидено за 24 април, сряда, от 18.00 часа.

Фондация „Фодар“ е създадена през 1999 г. с предмет на дейност в областта на визуалните изкуства с приоритет на фотографията. Основен продукт на дейността на фондацията е Международният фотофестивал - биенале „Фодар“.

Досегашните издания на биеналето са проведени в партньорство с община Плевен в Художествена галерия „Илия Бешков”. През годините представителни колекции от биеналето са гостували в София (Национален дворец на културата, 1999; фоайе на Централна гара, 2004; Национална галерия, 2006), в Пловдив (Международен панаир, 2003 и 2004), Габрово (Дом на хумора и сатирата, 2010 и 2011), СУ „Св. Климент Охридски” (галерия „Алма Матер“, 2014).

Статистиката на фестивала показва, че за изминалите девет издания в него са участвали над 14 000 произведения, дело на повече от 1200 автори от 53 държави. Регламентът на конкурса не е ориентиран към представители на масовото любителско движение. Изданията са тематични, приемат се само разгърнати фотографски форми, а журитата са с численост от 9 до 11 експерта в областта на фотографията, визуалните изкуства и различни области на хуманитаристиката.

Изложбата „Факт – фикция – истина” в Музея на социалистическото изкуство представя творби на млади автори и на такива, ориентирани към настоящето на страните от Източна Европа. Със свои серии участват 27 фотографи от 14 държави.
    
Огромният интерес към изложбата „ВАСИЛ ИВАНОВ (1909 – 1975). КОЛЕКЦИЯ БОРИС БЕКЯРОВ“, посветена на 110 години от рождението на художника, провокира организаторите за две нови събития. Първото от тях е кураторски тур на 21 април, неделя, от 11.00 часа. Участниците ще имат възможност да се срещнат с куратора на експозицията Иво Милев, да научат повече за концепцията и изпълнението на тази впечатляваща изложба, за историята и съдържанието на колекцията на Борис Бекяров, за автора Васил Иванов и неговата магнетична личност.

На 23 април, вторник, от 18:30 часа, в залите на изложбата ще се състои специален тематичен концерт. Музиката е неизменна част от ежедневния живот на Васил Иванов на дъновския Изгрев. Музикалността на неговите композиции е открита още от най-ранните му рецензенти и е отбелязана във всички отзиви за неговото творчество.

Ще прозвучат произведения на Учителя Петър Дънов и специално подбрани за темата класически произведения, в изпълнение на Гиргина Гиргинова – сопран, Йоана Стратева - цигулка и Ивелина Иванчева - пиано. Изложбата може да видите до 19 май 2019 година.


"Факт, фикция, истина" - фото изложба от фондация "Фодар""Факт, фикция, истина" - фото изложба от фондация "Фодар"

Тагове: ФактфикцияистинафотоизложбафондацияФодар

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "