www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Бърни Екълстън прогледна за Формула Е

11.04.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: Georgi Ivanov | 3089 прочитания
A+ | A-

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстън не пропусна да напомни за себе си преди старт №1000 в историята на световния шампионат, който ще е този уикенд в Шанхай. Но 88-годишният британец намери интересна гледна точка за това, като реши да предупреди Формула 1 за опасността, наречена Формула Е.

Световният шампион с електрически болиди стигна до петия си сезон, а популярността му и участието на автомобилните компании постоянно се увеличават.

„Формула Е е различна форма на забавление – обясни Бърни, който доскоро отхвърляше възможността да приеме творението на Алехандро Агаг насериозно. – Но Формула Е ще става все по-голям и по-голям шампионат, малко по малко шампионатът се развива. И Формула 1 ще пострада от това.

„Ако бях 50 години по-млад и можех да избирам дали да се захвана с Формула 1 или Формула Е, пак щях да избера Формула 1, там е сърцето ми, цялата ми същност. Но определено щях да съм притеснен от Формула Е.

„Ако обаче разглеждаме двата шампионата като бизнес възможност, то трябва да избера Формула Е – допълни Бърни. – Там има много по-сериозен шанс за голяма експанзия, търговските възможности за развитие са много по-големи в сравнение с това нещо да се промени във Формула 1.”

Много често обаче, от самото начало на Формула Е много анализатори и коментатори акцентират на факта, че едно от най-хубавите неща на новия шампионат е, че Бърни не участва в него.

Бърни беше освободен от поста си през 2017 година, когато във Формула 1 влезе нов основен акционер – американската компания Liberty Media, която полага сериозни усилия да промени спорта от 2021 година, когато трябва да влезе в сила новото Споразумение Конкорд за управлението на световния шампионат.

Бърни заяви, че не е броил на колко състезания от Формула 1 е бил, но поясни, че са над 800, като е изпълнявал най-различни роли – от пилот през собственик на отбор до шеф на спорта.

Всъщност, опитът му като пилот във Формула 1 е най-скромен - през 1958 той участва в Гран при на Монако, но стига само до квалификацията.

„Да, записах се за участие, дотам всичко беше наред, минахме прегледа, тренировките – разказа Екълстън пред агенция Reuters. – Но не успях да се справя с квалификацията. Тогава на стартовата решетка в Монте Карло имаше 16 места и аз не успях да се класирам.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ