www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

БГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в Охайо

04.04.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1641 прочитания
A+ | A-

БГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в Охайо

Българският късометражен поетичен филм, създаден от режисьорския тандем Илина Перянова - Марианна Перянова–Ягама ще бъде показан премиерно на 9 април, в състезателната програма на 46-ото издание на Athens International Film + Videо Festival 2019, щата Охайо, САЩ. Фестивалът е с насоченост към експериментално и иновативно кино и е „Academy award qualifying“, което ще рече – има тежест при избора и селекцията на филмите, които се избират за участие в битката за „Оскар. „Кралицата“ е селектиран измежду 2200 творби от цял свят.

Краткият експериментален филм "Кралицата" е вдъхновен от силата на автентичната женственост. Желанието да се намери този източник на енергия в един свят, управляван от мъже, където от жените се очаква да проектират мъжка енергия, за да успеят, подтиква Илина и Ягама към търсене на образи, които да говорят универсалния език на подсъзнанието на широката публика.

„Целта ни е чрез езика на подсъзнанието да насърчим едно честно търсене на това какво е да бъдеш жена. Събитията около движението „Me Too“, както и нашият собствен жизнен опит, ни подтикнаха да задаваме въпроси за динамиката между половете. Търсехме отговора си в изкуството, в поезията и в символизма, в силния образ на египетската богиня Изида. Има толкова отговори на това, какво е женствеността, колкото и хора, които идентифицират като жени. Ето защо ние чувствахме, че решаването на този социален, психологически и философски въпрос може да дойде само отвътре, от дълбините на всяка жена, както тя го знае за себе", споделят двете дами създали филма.

Всъщност „Кралицата“ е дълбоко пътуване до същността на душата на една жена и не е случайно, че много култури смятат, че душата е женска. Филмът е метафорична молитва за изцеление на жената - и следователно, изцелението на човека.

Лентата е създадена от Илина Перянова и Ягама-Марианна Перянова, сестри, родени в България, които работят в тандем от 2009 година. Изпълнителен продуцент и съсценарист е Анна Димитриева, учила кинорежисура във ВГИК.

Сестрите споделят ценности и художествена визия, като съчетават своите перспективи и житейски опит, за да създадат въздействащи, многопластови произведения. Актьорския опит и задълбоченото образование по кино и театър на Илина, съчетани с необичайната визуална естетика и познанията на Ягама в изкуството и музикалната сцена, ги вдъхновява да съчетаят социалното и личното по оригинален начин.

Тандемът стои зад филмите: музикалният късометражен филм "Eat Me!” (20 международни награди, селекции от 70 фестивала) и късият “Snowgirl" (с 4 награди и покзаван на 41-ия Международен Фестивал в Кайро и много други значими международни фестивали) - и двата, режисирани от Илина и продуцирани от двете. Съоснователи са на творческия колектив „Уга Буга Арт“, в който заедно с тях участва и Анна Димитриева.


БГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в ОхайоБГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в ОхайоБГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в ОхайоБГ експериментален филм "Кралицата" с международна премиера в Охайо

Тагове: БГексперименталенфилмКралицатамеждународна премиераОхайо

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "