www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

01.04.2019 | Авто новини: Авто Продукти » Гуми | Автор: Borislav Tzakov | 4308 прочитания
A+ | A-

В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

Качествата на новата премиум зимна гума Blizzak LM005 бяха демонстрирани в алпийския курорт Червиня на италианско-швейцарската граница, точно под връх Матерхорн. И надали има по-подходящо място - температура минус 12 градуса, 30 сантиметра нов сняг и силен вятър. Точно заради тези екстремни условия тестът беше малко съкратен, но въпреки това карах на сняг, лед и по сух асфалт. От флотилията тестови коли на разположение на Bridgestonе, повечето с 4х4 задвижване, нарочно си избрах най-стандартната – редови VW Golf с предно предаване. Тази гума действително дава максимален контрол над колата на хлъзгави настилки, както при спиране, така и в завой.


В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

Повишеното съдържание на силициев диоксид в материала поддържа гумата мека, дори при сериозен студ. Освен това новата технология за нано-селективното му смесване с каучука  (Nano Pro-tech™) гарантира още по-добро сцепление на хлъзгави терени. Шарката на протектора също е иновативна, с множество ламели, които да „захапват“ снега. Всъщност тяхната работа е точно това – да задържат колкото се може повече сняг върху гумата. Защото, на принципа на търкалящата се снежна топка, която бързо лепи още сняг и расте, най-доброто сцепление при такива условия идва при съприкосновение сняг върху сняг, а не гума върху сняг. Никога не е късно да научим нещо ново, особено когато ти го каже човек като Стефано Модена, бивш пилот от F1, а сега настоящ консултант в най-големия производител на гуми и каучукови изделия в света - Bridgestonе.


В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

Представянето на Blizzak LM005 в екстремни зимни условия е много силно и това се потвърждава от тестовете на TÜV SÜD - един от най-уважаваните независими автомобилни изпитателни центрове в Европа. Там новата гума е класирана на второ място сред всичките си преки конкуренти при спиране и сцепление на сняг и при спиране на лед. Но всъщност още по-важното е, че тя е най-високо оценената зимна гума за спиране и завиване на мокро в изпитанията на TÜV SÜD. Всъщност Blizzak LM005 е първата и засега единствена зимна гума, отличена от ЕС с етикет клас „А“ за сцепление при мокра настилка. 


В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

Всички ние виждаме и усещаме, че климатът рязко се променя, сезоните се изместват, аномалиите се редуват със страховита честота. Да, на места ни изненадват големи снегове, температурите падат до невероятни минуси. Там Blizzak LM005 ще ни даде супер контрол и сигурност. Но условията на Скандинавския полуостров, например, са много различни от Средиземноморието, а климатът на британските острови е несравним с континентална Русия или пък с Алпите. След  проучване сред над 20 000 души от всички краища на стария континент се оказва, че ние, европейците, всъщност най-много време караме на мокро. Именно затова най-важното качество на тази нова гума е нейната адаптивност към бързо променящите се условия през зимата – чудесни резултати на сняг и лед и първокласно представяне на мокри настилки.


В Bridgestonе вече са готови за следващата зима, каквато и да е тя

Тази зима в България не беше от тежките. Но никой не знае каква ще е следващата. Важно е още отсега да знаем какво да търсим през октомври. Тестовете под Матерхорн дадоха отговори. Пардон, италианците ще ме гледат смръщено – Матерхорн (4478) е швейцарското име на върха. На италиански той се казва Monte Cervino. Затова може би е най-лесно да казваме на тази снежна пирамида Тоблерон-а, защото е станала популярна именно с присъствието си върху милиардите опаковки на любимия в цял свят шоколад.

Борислав Цаков


Тагове: bridgestone

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ