www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Master of Art 2019: Над 70 документални ленти от 4 до 25 април

27.03.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1313 прочитания
A+ | A-

Master of Art 2019: Над 70 документални ленти от 4 до 25 април

За четвърта поредна година НДК е домакин и партньор на най-големия фестивал за документални филми в Югоизточна Европа MASTER OF ART. През 2019 г. в едновременно 9 салона в София, Пловдив и Варна от 4 до 25 април ще бъдат представени над 70 документални филма за изкуството.

Слоганът на тазгодишното издание на Master of Art е „Изкуството отива на кино“. Това стана ясно на пресконференция по повод откриването на фестивала. Създател на MASTER OF ARTе режисьорът и продуцент Найо Тицин.

Целта на MASTER OF ART е да представя най-добрите документални филми в областта на изкуството и културaта, рекламни арт продукции и др., създадени по света през последните години. По този начин фестивалътсе стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции.

Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като: Франко Дзефирели, Ингмар Бергман, Харуки Мураками, Питър Грийнауей, Орсън Уелс, Реицо Пиано, Мис вам Дер Рое, Кевин Рош, Банкси, Огюст Роден, Климт, Шиле, Рафаело и много други.

„Трябва да даваме на българското кино за документални филми повече територия, където да бъде видяно.Идеята на създаването на този фестивал беше именно да мога да споделя с българската публика тези прекрасни филми, които иначе няма как да стигнат до тази публика. В същото време съм изкушен да призная и да кажа, че много се радвам, че по някакъв начин може би и ние допринасяме с нещо за промяната на средата. Като променяме средата трябва да говорим и за следващите поколения, защото тази среда я променяме, за да може следващите поколения да стъпи върху някаква нова качествена среда.“, сподели организаторът на фестивала Найо Тицин.

По време на пресконференцията приветствие поднесе и председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков: "НДК и световната кинопанорама преди 33 години са отворили пътя на кинофестивалите. През тази година един от акцентите и фокусите ни е да създаваме фестивали и да подкрепяме съвместно с нашите партньори подобни проекти. Само, който не е организирал фестивал, не знае за каква тежка работа става дума. Трудно е да се поддържа фестивал и да се изграждат традиции. Това е нещо, за което има още много да работим. Киното е един от най-красивите начини да бъде показано изкуството, а трябва да помислим и за следващите поколения“.

Българският документален филм „РОКЕНДРОЛ” на режисьора Борислав Колевще даде старт на фестивала тази годинана 4 април от 18:00 ч. в кино „Люмиер Лидл“, заедно с „Климт и Шиле: Ерос и Психея“ на режисьора Микеле Мали, отново на 4 април в „Люмиер Лидл” от 20:00 часа.

„РОКЕНДРОЛ“ е изграден върху спомените на членовете на легендарни рок групи от 80-е години на миналия век, сред които „Ревю“, „Ера“ и „Ахат“, които въпреки че са се зародили в ъндърграунда,  се превръщат в носители на обществената промяна.

„Филмът е носталгичен, но има и много смешни неща, има настроение, има енергия. Не сме се опитвали да направим видеоенциклопедия, а филм с групи, които покриват стиловия спектър – хард рок, има хевиметъл, по-брутален хевиметъл, има нюуейв, има пънк рок има и хардкор. Основното, на което се набляга в този филм, са текстовете на групите, защото това беше нещото, което сериозно ги отличаваше от това, което официално течеше по радиото и телевизията с България по онова време“, сподели режисьорът на РОКЕНДРОЛ Борислав Колев.

По време на пресконференцията гореща новина сподели и проф. Божидар Манов, член на журито на Master оf Art. Тази година Гилдия Критика към Съюза на българските филмови дейци ще връчи своя награда на критиката за филм от програмата на MasterofArt.

Фестивалът Master of Art се организира от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art” в партньорство с НДК. Проектът е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. и се осъществява с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна.

Любителите на киното могат да закупят билети за Master of Art могат да закупят от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg. на цени от 6 и 8 лв. Освен това фестивалът предлага абонаментни карти MASTERPASS на цени от 40 лв. и 32 лв. (за ученици и пенсионери). MASTERPASS дава достъп само до прожекциите от фестивала в кината „Люмиер Лидл“, „Одеон“ и Дом на Киното. Местата на притежаващите MASTERPASS не са запазени и е необходимо да се заявят най-късно 15 минути преди началото на прожекцията.


Тагове: Master of ArtНайо ТицинНДКЛюмиердокументални филми

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ