www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

От 1 април отново търсят нефт и газ в Черно море

26.03.2019 | Авто новини: Авто Продукти » Консумативи | Автор: Jordan Lukanov | 1980 прочитания
A+ | A-

От 1 април отново търсят нефт и газ в Черно море

От 1 април Shell започва да сондира Черно море в български териториални води. Това стана ясно по време на среща с медиите днес в София Хотел Балкан. През февруари 2016 г. компанията получи разрешение за проучване за нефт и природен газ в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в българската изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Черно море.

В търсене на петрол и природен газ Shell ще направи един проучвателен сондаж в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ на повече от 80 км от брега и на 115 км източно от Бургас. Това е първото проучване на Shell в България, след като преди това разработи с успех съседната акватория на юг в Турция.

Shell притежава широк спектър от експертни познания в резултат на работа си в цял свят. Компанията провежда дълбоководни проучвания в продължение на повече от 3 десетилетия, а понастоящем работи по над 20 големи офшорни проекта в световен мащаб. Сондажът в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ ще се извърши от един сондажен кораб на дълбочина от 1500 м и приблизително 2500 м под морското дъно.

Сондажният кораб ще бъде подпомаган от два спомагателни кораба и пристанищна база във Варна. След приключване на работата сондажът ще бъде запечатан и корабът ще напусне зоната. Shell изготви оценка на всички потенциални въздействия с цел да се ограничи техният ефект върху околната среда и местните общности. Процесът за оценка на въздействието следва изискванията на Закона за опазване на околната среда и други приложими изисквания, включително предоставяне на обществен достъп за преглед и коментар.
 
Вместо хеликоптер, Shell ще използва бързоплавателен кораб за трансфер на екипажа си от мястото на сондажа до Варна. В работата ще участват стотици професионалисти от цял свят. Практиката е смените да бъдат по 28 работни дни, следвани от 4 седмици отдих.

Анализът на сондажа ще отнеме няколко месеца и на базата на него компанията ще актуализира геоложките си модели. Shell работи в тясно сътрудничество с отговорните органи, за да осигури пълно спазване на задълженията си, включително и за споделяне на информация. Вероятно ще бъдат необходими още няколко години на проучвания и бъдещи сондажни дейности, за да се определи със сигурност потенциалът на тази част от Черно море и да се вземе решение за това дали е възможен добив на нефт или природен газ.


От 1 април отново търсят нефт и газ в Черно море

От 1 април отново търсят нефт и газ в Черно мореОт 1 април отново търсят нефт и газ в Черно мореОт 1 април отново търсят нефт и газ в Черно море

Тагове: петролнефтприроден газЧерно мореShell

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ