www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

София Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф Зануси

28.02.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 2221 прочитания
A+ | A-

София Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф Зануси

На 1 март в 18.00 ч. започва ретроспективата от филми на легендарния полски режисьор Кшищоф Зануси в Дом на киното София с неговия дебютен филм „Структурата на кристала“, а вечерта продължава в 20.00 ч. с прожекция на „Нашият Шошканини“ – забраненият филм на Джеки Стоев и музикален купон с Ицко Финци, Симеон Щерев–Банана и композитора Стефан Димитров (вход - свободен).

В „Структурата на кристала“ (1968) Зануси изследва важни общочовешки теми с математическа точност и подобаваща ирония. Това е филм с фокус върху моралните дилеми относно житейските избори на двама талантливи физици, главните герои във филма. Всеки от тях поема по различен път и среща специфични проблеми - единият напуска града, за да заживее на село и да стане метеоролог, а другият има брилянтна научна кариера…

Филмът е психологически богата и забележително зряла камерна драма за кариерата (самият Зануси е учил физика), приятелството и философията на живота, решен в естетиката на черно-белите кадри и с препратки към голямото кино на Бергман (вход – свободен София Филм Фест за учащи).

„Нашият Шошканини“ (1982) на режисьора Георги Стоев – Джеки разказва за Дочо Шошков, който работи в битовия комбинат на малък провинциален град. Той умее на прави всичко, но голямата му страст е цигулката. „Ценители“ на изкуството му са посетителите на местната кръчма. Прочел в сериозно научно списание, че животните наддават на тегло, когато слушат музика, бащата на Дочо го принуждава да свири пред няколко животни, а той мечтае да застане пред голям симфоничен оркестър и да свири Вивалди.

За своя филм, в който участват актьорите Мимоза Базова, Александър Керков, Ицхак Финци, Джеки Стоев разказва: „Пуснаха го за една седмица в едно малко кино и след това се правеха, че все едно такъв филм няма. Музиката е подбрана и импровизирана от Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и Райчо Любенов...“. Банана изпълнява една от основните роли - по това време той е бил обявен за най-добрата джаз-флейта на Европа. „А определено може да се каже, че в киното, това е най-добрата роля на Ицко Финци“, убеден е Джеки Стоев. Вход – свободен.


София Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф ЗанусиСофия Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф ЗанусиСофия Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф ЗанусиСофия Филм Фест 2019: На 1 март начало на ретроспективата Кшищоф Зануси

Тагове: София Филм Фест 2019 1 март начало ретроспектива Кшищоф Зануси

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ