www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест

27.02.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1292 прочитания
A+ | A-

25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест

Официален превозвач на XXIII София Филм Фест през 2019 година е Moto-Pfohe Rent-a-Car, като за целта от компанията са предоставили за ползване 25 автомобила на Ford. Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-те световни топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

Официалното откриване на 23-ия София Филм Фест е на 7 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специални прожекции в Дома на киното стартират от 27 февруари.

Програмата включва 98 пълнометражни игрални и 57 документални заглавия, както и 28 късометражни филма. 23-ият София Филм Фест 2019 се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „ДА ХОДИШ ПО ВОДА”.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и 12-те конкурсни филма:
* „Братя“ („Brothers / Kardesler”, 2018) – Турция-Германия-България, режисьор Омур Атай;
* „Доверие“ („Trust / Güven”, 2018) – Турция, режисьор Зефа Озтурк;
* „Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay”, 2018) – Япония, режисьор Даиши Мацунага;
* „Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée”, 2019) – Франция-Белгия, режисьор Ева Йонеско;
* „Извън системата“ („System Crasher / Systemsprenger“, 2019) – Германия, режисьор Нора Фингшайд;
* „Изчезващи дни“ („Vansihing Days / Man you”, 2018) – Китай, режисьор Джу Син;
* „Прасето“ („The Pig”, 2019) – България, режисьор Драгомир Шолев;
* „Сервитьорът“ („The Waiter“, 2018) – Гърция, режисьор Стив Крикрис;
* „Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, 2019) – България, режисьор Лъчезар Аврамов;
* „Стена“ („Wycieczka”, 2018) – Полша-Германия, режисьор Бартош Грудзиецки
* „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love”, 2018) – Иран-Великобритания-Холандия, режисьор Али Джаберансари;
* „Чудовища“ („Monsters.”, 2019) – Румъния, режисьор Мариус Олтеано.

Един от основните спонсори на 23-ия София Филм Фест и традиционен партньор на фестивала JAMESON Irish Whiskey вече 16 години подкрепя конкурса за български късометражен филм. Наградата JAMESON е на стойност 6000 евро и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, който ще бъде определен от Международното жури на фестивала:
* „XVII“, режисьор Ради Стоянов
* „Брак“, режисьор Слава Дойчева
* „Враг на свинята“, режисьор Борислав Станков
* „Иван“, режисьор Надежда Христова
* „Извинявайте“, режисьор Оля Желева
* „Колелото“, режисьор Крис Захариев
* „Пеперуда и мишка“, режисьор Мира Янкова
* „Пипнах те!“, режисьор Стефани Дойчинова
* „Рози в нощта“, режисьор Пенчо Кънчев
* „След часовете“, режисьор Григор Антонов
* „Щастие“, режисьор Димитър Димитров
* „Soledad“, режисьор Стилиян Стоянов

В програмата присъстват очаквани заглавия като „Зелената книга“ на Питър Фарели (с 3 награди „Оскар“, сред които за най-добър филм), който ще бъде представен лично от българската звезда в Холивуд – актьора Димитър Маринов, развял родния флаг по време на церемонията по връчване на оскарите.

Най-новата, осма по ред пълнометражна творба на изключителния майстор на образите Нури Билге Джейлан „Дивата круша“, ще има премиера в края на официалната програма на фестивала. България е копродуцент на филма, а прожекцията ще се състои на 17 март.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са носителите на „Златна палма“ и „Златен лъв“ - „Джебчии” на Хироказду Корееда („Златна палма” - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен „Оскар” и десетки отличия от цял свят) и „Рома“ на Алфонсо Куарон („Златен лъв” – Венеция ’18, с три награди „Оскар“ – за най-добър режисьор, операторско майсторство и най-добър чуждоезичен филм).

Специална прожекция ще има и филмът на режисьора Файт Хелмер „Сутиенът“ с участието на гостуващия Мики Манойлович и българските актриси Ирмена Чичикова и Боряна Маноилова. Обичаният български рок музикант Кирил Маричков ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката.

Наградата на София ще бъде връчена и на легендарния полски режисьор Кшищоф Зануси, който лично ще представи най-новия си филм „Етер“, като ще имаме възможност да гледаме и ретроспектива от 6 негови класики. Визитата и ретроспективата на Зануси са в партньорство с Полския институт в София и Полския филмов институт, и част от Фокус Полша на 23-тия София Филм Фест. Сред полските изкушения е и гостуването на носителя на „Оскар“ Павел Павликовски с неговия награждаван филм „Студена война“, получил 3 номинации за „Оскар“ (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година! Още една легенда на световното кино ще бъде специален гост на 23-ия София Филм Фест – това е Агнешка Холанд, която ще представи най-новата си творба „Мистър Джоунс“ непосредствено след премиерата му на Берлинале преди броени дни.

Световно признатия датски режисьор Биле Аугуст ще бъде специален гост на фестивала, за да представи лично най-новия си филм „Щастливеца Пер“. Биле Аугуст ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90”. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще модерира публичен разговор с Биле Аугуст, който е планиран за 13 март във Фестивалния център „В парка“.

Основният спонсор на София Филм Фест Обединена българска банка по традиция подкрепя рубриката „Ново българско кино”, където са включени 10 игрални филми, завършени след март 2018, както и избрани документални премиери. Първа среща с публиката в София ще имат новия филм на Драгомир Шолев „Прасето“ и дебютът на Лъчезар Аврамов „Снимка с Юки“. Предстоят премиерите и на дебютите на Надежда Косева „Ирина“, „Обичам те, Бойдин“ на Борислав Михайловски, „Танго в тунела“ на Стоян Анов и Ники Станчев, както и „Лошо момиче“ на актьора Мариан Вълев. Радослав Спасов ще представи отличената си във Варна творба „Живи комини“, ще видим още „Мълчанието на сестра ми“ на Киран Коларов, „Далеч от брега“ на Костадин Бонев и „Смарт Коледа“ на Мария Веселинова. Повечето филми са с подкрепа от ИА „Национален филмов център“, някои и на Българската национална телевизия. Програмата „Ново българско кино“ е подкрепена и от „Загорка“, защото „Добро кино правим и тук“.

Българските документални премиери в програмата на фестивала включват филмите „Изгубени спомени“ (Белгия-България) на Златина Русева (Милениум гала на фестивала и световна премиера), „Дворците на народа“ (в международен документален конкурс) на тандема Мисирков и Богданов, „Какъв цвят има този свят?“ на Ралица Димитрова, „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев и Галя Щърбева, „Написаното с перо от ангел е завинаги“ на Христо Илиев-Чарли, „Формулата на Тео“ на Николай Василев, „Лятото на Обичайните заподозрени“ на Камелия Петрова и филма на Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“, чиято прожекция е на 27 февруари в Дома на киното - в навечерието на 1 март, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков. Специалната прожекция на „105 минути София“ на Камен Воденичаров е предвидена в самия край на фестивалната програма - 29 март - и в навечерието на 140-годишнината от избирането на София за столица на България.

Домакин на конкурсната програма документални ленти по традиция е зала „Славейков” на Френския културен институт, а сред състезаващите се заглавия са номинираният за Оскар „За бащите и синовете“ на режисора Талал Дерки, награждаваният „Мълчанието на другите“ на Робърт Бахар и Алмудена Караседо, отличеният със специалната награда на журито на фестивала в Торонто Хот Докс ‘18 „Какво иска Уалаа“ на Кристи Гарланд, „Първото движение на неподвижното“ на Себастиано д’Аяла Валва, „Зелената лъжа“ на режисьора Вернер Буте и екологичния експерт Катрин Хартман, „Хамада“ на Елой Домингес Серен, „Америка“ на режисьорите Ерик Стол и Чейс Уайтсайд, „Трийсет души“, режисиран от Диана Туседо, „Да се разкриеш“ на Дени Паро, „Диагноза“ на Ева Подгурска, както и две български заглавия – представеният като проект на София Мийтингс „Тайният живот на Вера“ и „Дворците на народа“. В документалната програма е и носителят на „Оскар“ за най-добър филм – „Сам на скалата“, портрет на соло катерача Алекс Хонълд, като прожекциите в рамките на фестивала са уникален шанс да бъде видян този впечатляващ филм на голям екран, благодарение на партньорството ни с National Geographic.

Балканската конкурсна програма на София Филм Фест традиционно съдържа някои от най-добрите филми от региона, създадени през последната година. „Домейн Бойар” за поредна година подкрепя конкурса и осигурява наградата за най-добър балкански филм. Извън конкурсната програма ще бъдат представени „Мали“ на Антонио Нуич и „Анонс“ на Махмут Фазил Чошкун, който ще бъде председател на Балканското жури. За осма поредна година „Домейн Бойар” застава и зад традиционната ни програма „Кино гурме”, в която не бива да пропускате „Кралят на бюрека” на Орит Офир Ронел, „Най-добрият сомелиер на света” на Николас Карерас, „Хаен: върджин & екстра” на Хосе Луис Лопес-Линарес.

В партньорство с Гьоте-институт е програмата от филми на немската документалистка Улрике Отингер, както и прожекциите от традиционната рубрика „Cinema Politica“. Чешкият център ще е домакин на специалната програма „Кино и комикс“. Френският културен институт ще представи лекцията на режисьора Жорж Мурие, посветена на възстановяването на класиката на Абел Ганс „Наполеон“.

В програмата „Киното днес” са предвидени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино - „Капернаум” на Надин Лабаки, „Три лица” на иранския майстор Джафар Панахи, „Щастливия Лазаро” на Аличе Рорвахер (с гостуване на актьора Лука Киковани в партньорство с Италианския културен институт), „Ако Бил Стрийт можеше да говори“ на Бари Дженкинс (с награда „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля и още две номинации); два филма на Сергей Лозница, „Донбас“ и „Нежно създание“ на Сергей Лозница, „Залез“ на Ласло Немеш (с премиера във Венеция ’18); „Еуфория“ на Валерия Голино, „Къщата, която Джак построи“ на Ларс фон Триер; „Кучкар“ на Матео Гароне, „Тайните на Киетуд“ на Пабло Траперо, „Преводачът“ на Мартин Шулик – всички те и други заглавия ще се срещнат с публиката у нас след като фокусираха вниманието на зрители и специалисти по международните фестивали.

В рубриката „Калейдоскоп” са подбрани шест филма, срещите с които ще бъдат удоволствие и предизвикателство за всеки киноман. След премиерите им в Кан, Венеция и Карлови Вари, у нас пристигат творби от екзотични, непознати кинодестинации – като Казахстан и Беларус например. „Реката“ на Емир Байгазин, „Човекът, който изненада всички“ на Наташа Меркулова и Алексей Чупов, както и „Кристален лебед“ на Дария Жук. „Граница” на Али Абаси е с голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед“ Кан ’18, „Прелетни птици“ – дългоочакваният нов филм на Сиро Гуера в съавторство с Кристина Гайего, беше представен също в Кан, а „Момиче” на Лукас Донт е дебютна творба, удостоена със „Златна камера“ в Кан ’18.

На 23-ия София Филм Фест 2019 се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 16-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Синелаб Румъния, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, EAVE, Focusfox Studio (Унгария), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Фондация Роберт Бош, Филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент, Europa Distribution, Europa Cinemas.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св.Климент Охридски”, кино „Влайкова”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall. Основните цени на билетите са 9,00 / 7,00 лева.

Снимки: Йордан Луканов25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест 25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест 25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест 25 форда превозват гостите на XXIII София Филм Фест

Тагове: 25 форд гости кино Ford София Филм Фест Мото-Пфое

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ