www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“

18.02.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1674 прочитания
A+ | A-

София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“

Прочутият кинорежисьор Биле Аугуст ще представи лично пред зрителите на XXIII София Филм Фест 2019 най-новия си филм „Щастливеца Пер“ - по романа на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, издаден на български език от издателство „Персей“. Датчанинът ще получи наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ - специално отличие, с което през годините у нас бяха удостоени големите филмови творци Бела Тар, Горан Паскалевич и Илдико Енеди. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер ще връчи лично наградата на 12 март в Кино „Люмиер“.

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, носител на две „Златни палми“ от Кан, притежават изключително богатство на образите и чувствата, които провокират неговите сюжети. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение. „Романът е проницателно изучаване на морала и етиката“, категоричен е Биле Аугуст.

Сред най-известните му филми са „Къщата на духовете“ (1993), „Ерусалим“ (1996), „Клетниците“ (1998), „Нощен влак за Лисабон“ (2013). Но „Пеле завоевателят“ (1987, удостоен със „Златна палма“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм) и „Най-добрите намерения“ (1992, отново „Златна палма“), създаден по сценарий на Ингмар Бергман, са безспорните фаворити на зрителите по света.

Биле Аугуст е роден на 9 ноември 1948 година в Бреде, Дания. Учи фотография в Стокхолм, впоследствие завършва Датското филмово училище, специалност „Кино“.

В периода 1993-2000 година работи за продуцентската компания на Джордж Лукас и прави няколко епизода от хитовата поредица „Приключенията на младия Индиана Джоунс“ заедно с режисьорите Майкъл Шулц и Майк Нюъл. Днес Биле Аугуст има 8 деца от 5 различни жени, като синът му Андерс Фритьоф Аугуст е сценарист, а дъщерите му – Алба Аугуст и Аста Аугуст са актриси.

В София Биле Аугуст ще покаже селекция от свои филми. Сред тях са най-новата му творба - „Щастливеца Пер“, класиката „Пеле Завоевателя“, както и един от последните му филми „Безмълвно сърце“.

Сюжетът на „Щастливеца Пер“ (“A Fortunate Man”, 2018) връща зрителите в края на ХІХ век и проследява млад амбициозен мъж от западна Дания, който отива в Копенхаген да учи инженерство. Попаднал в интелектуална среда, той се влюбва в дъщерята на богато еврейско семейство. Но може би гордостта ще му попречи да сбъдне мечтите си…

„Исках да се обърна към младото поколение с разсъждения за истинската същност на човешкия живот“, разказва Биле Аугуст за историята в „Щастливеца Пер“. Сценарият на филма е по едноименния роман на датския нобелов лауреат Хенрик Понтопидан, публикуван през 1904 год., а сто години по-късно, през 2004, е официално обявен за важна част от датското културно наследство.

Филмът, който донася първата „Златна палма“ във филмографията на Биле Аугуст, е „Пеле завоевателят“ (“Pelle The Conqueror”, 1987), създаден по едноименния роман на Мартин Андерсен Нексьо – неговата първа част „Детство“. Филмът получава признанието на Американската киноакадемия с „Оскар“ за чуждоезичен филм, номинация за главна мъжка роля за Макс фон Сюдов, а има и „Златен Глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

В романа на Нексьо Биле Аугуст съзира „обширна епопея, посветена на човека в неговата първородна голота. Човешкото същество е самотно създание, което знае, че е смъртно и търси емоционален контакт със заобикалящата го социална и природна среда”, споделя за филма си режисьорът. „Пеле завоевателят“ е история за обичта между баща и син – тема, която е извън границите на времето, пресъздадена в образи от неспокойните години, които предхождат индустриалната революция…

„Безмълвно сърце“ (“Silent Heart”, 2014) изследва чувствителния въпрос за евтаназията. Режисиран от Биле Август по сценарий на Кристиан Торпе, филмът се фокусира върху последните няколко дни на главната героиня, които тя прекарва с близките си, преди да сложи край на живота си.

Авторите на филма се включват деликатно и сдържано в емоционалния спор за достойнството на евтаназията и рисуват впечатляващо силен портрет на едно семейство от няколко поколения, което трябва да се справи с неумолимия ход на времето. „Безмълвно сърце“ е нюансирана, изящно изработена и силно въздействаща семейна драма, дело на изкусния майстор Биле Аугуст.

По традиция Клаус Едер ще модерира публично интервю с носителя на Наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ в София. Разговорът с Биле Аугуст е планиран за 13 март във Фестивалния център „В парка“. Същата вечер Биле Аугуст и Клаус Едер ще открият 14-ото издание на София Филм Фест в Пловдив с прожекция на филма „Щастливеца Пер“ в кино „Лъки – Дом на киното“.


София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“София Филм Фест: Знаменитият Биле Аугуст идва лично с „Щастливеца Пер“

Тагове: София Филм Фест знаменитият режисьор Биле Аугуст Щастливеца ПерНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ