www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Франция: Renault няма да намалява дела си в Nissan

11.02.2019 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 2327 прочитания
A+ | A-

Френският финансов министър Бруно Ле Мер отрече твърденията на японския вестник Nikkei, че Renault може да намали дела си в Nissan. Отношенията между автомобилните гиганти в алианса Renault-Nissan са сериозно обтегнати след задържането на бившия шеф на компанията Карлос Гон, който е в ареста от 19 ноември и вече получи три обвинения в Япония за финансови машинации и укриване на доходи.

„Категорично отричам твърденията, че нашето правителство е информирало японското, че сме отворени към възможността да се обсъжда намаляване на дела на Renault в Nissan – обясни Ле Мер. – Що се отнася до информацията, че Франция планира да намали дела си в Renault, това също не отговаря на истината.”

При спасяването на Nissan от фалит в края на 90-те години Renault придоби 43,4 процента от акциите с право на глас в японската компания, която пък получи 15 процента от френската, но без право на глас. В същото време Франция е най-големият акционер в Renault с 15% от акциите с право на глас и 2 места в борда на директорите.

Ле Мер обяви, че Франция очаква „пълна прозрачност” при разследването на бизнес практиките на компанията, включително и относно спонсорирането на ремонт на Версайския дворец, което даде повод за нов скандал с Карлос Гон. Миналата седмица стана ясно, че от двореца са организирали сватбата на Гон на стойност 50 000 евро, а сметката е била платена от компанията, а не от Гон.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ