www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април

07.02.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 4028 прочитания
A+ | A-

"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април

От 8 февруари до 7 април в зала 19 на Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19 февруари“ 1) НХГ организира фотоизложбата "България през стъклото на времето". Това е нестандартен като замисъл, новаторски като концепция и съвременен като реализация проект на фондация „Ценности“.

Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри от България през 20-е и 30-е години на ХХ век. Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности.

„Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“. Знаковото събитие, предшестващо тази изложба, е една дипломатическа и човешка среща преди 20 години. Историята на 36 артефакти е необичайна.

През 1999 г. италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат от кариерата Антонина Стоянова семейна реликва - фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България.

Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там Близнаков се влюбва в девойка от благородническо потекло - Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия и със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята земя.

С времето Близнаков се превръща в родоначалник на фамилия, дала на Италия цяла плеяда от дипломати. А благосклонната съдба изпраща като учител по английски на дъщерите му не кой да е, а легендарния писател, един от кръстниците на модерния роман – Джеймс Джойс. Дарителката на ценната колекция Надежда Близнаков присъства в експозицията „на живо“ чрез заснетото с нея интервю в Италия от Милена Кънева и Ирина Дилкова.


"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април"България през стъклото на времето" в Квадрат 500 до 7 април

Тагове: България през стъклото на времето изложба експозиция Квадрат 500 НХГ

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ