www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

София Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурс

06.02.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1234 прочитания
A+ | A-

София Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурс

Две БГ ленти - „Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов и „Дворците на народа“ на Мисирков и Богданов, влизат в Документалния конкурс на 23-ия София Филм Фест. Филмът та Тонислав Христов ще се включи в надпреварата след участието си в конкурсната програма на СЪНДАНС и след европейска премиера на БЕРЛИНАЛЕ 2019, което започва на 7 февруари.

„Тайният живот на Вера“ („The Magic Life of V”) е селектиран в секцията „Generation 14 plus” на 69-ия Международен кинофестивал в Берлин, където ще се състезават 62 филма. Най-новият филм на Тонислав Христов беше показан за първи път в документалния конкурс на най-значимия фестивал за независимо кино – „Сънданс“. Това е втори пореден пробив за режисьора там, след като през 2017 год. „Пощальонът“ също попадна в документалната селекция на форума и спечели наградата за „най-добър документален филм“ на Balkans and Caucasus Observatory в Триест (Италия).

Представен като проект в 15-ото издание на София Мийтингс 2018, „Тайният живот на Вера“ е копродукция между Финландия („Making Movies“, Каарле Ахо), Дания („Kirstine Barfod Film“) и България („Соул Фууд“, Андреа Станоева/Тонислав Христов), подкрепена от ИА „Национален филмов център“. В творческия екип на филма преобладават предимно български професионалисти. Сценаристи са Тонислав Христов, Каарле Ахо и Любомир Цветков, оператор е Александър Станишев, композитор - Петър Дундаков, звукът е записан от Веселин Зографов и Момчил Божков.

Кинотворбата ни запознава с Вера, която е преследвана от детските си травми и се опитва да придобие независимост чрез различни роли, които играе в живота. Тонислав Христов се среща с нея на премиерата на филма си „Любов и инженерство“. Вера е добра приятелка на главния герой. Режисьорът и тя се заговарят на тема ролеви игри и постепенно се сприятеляват. В течение на времето се оказва, че с игрите Вера се опитва да пребори психически травми в детството си от агресивния си баща, който е алкохолик.

„Заинтересува ме нейното хоби – LARP-инг. Live action role playing – ролеви игри с живи хора. И в България се практикуват", разказва Тонислав Христов. "Във филма Вера споделя как тези игри са ѝ помогнали да се срещне с баща си, когото не е виждала от години. Нейните герои в игрите са силни жени, които взимат всичко в свои ръце и се борят с демони, мутанти. Силата, която взима от тях, влиза на практика в реалния ѝ живот, с хората около нея“, допълва режисьорът.

„Дворците на народа“ е дело на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, който с времето доказа, че може да прави филми във всеки жанр и стил. Мартичка Божилова, продуцент на филма, споделя, че това е продукция, издържана изцяло в стила на компанията „Агитпроп“, която стои зад хитове като „Георги и пеперудите“ (2005) и „Проблемът с комарите и други истории“ (2007).

Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа, като оригинален опит да се „простим“ с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй – Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националният дворец на културата в София, Палата Федерация в Белград и несъществуващият вече Дворец на републиката в Берлин. „Дворците на народа“ е опит за философско осмисляне на наследството и реалността, в която живеем вече 30 години след 1989 година. Филмът печели наградата на публиката на фестa в Лайпциг, където бе неговата световна премира, и до момента е селектиран за участие в над 15 фестивала по света, като на XXIII София Филм Фест е българската премиера на филма.


София Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурсСофия Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурсСофия Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурсСофия Филм Фест: Две БГ ленти в Документалния конкурс

Тагове: София Филм Фест 2019 БГ ленти кино Документален конкурсОще по темата
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ