www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

67 конски сили за 6 месеца за новите шофьори?

25.01.2019 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 8077 прочитания
A+ | A-

Автомобил с мощност до 67 конски сили (50 киловата) ще имат право да управляват новите шофьори в първите 6 месеца от стажа им зад волана. Това е записано в проекта за нов Закон за движението по пътищата, който е публикуван за обществено обсъждане.

Възможен и вариант за управление на по-мощни коли, но само с придружител, който е шофьор от поне 5 години и не е употребил алкохол и/или наркотици, както и да не му е отнемана книжката в последните 5 години. Другото ограничение за новите водачи ще е, че между 22 часа и 06 сутринта няма да имат право да возят други хора в колата, освен придружителя.

Санкцията за нарушаване на тези ограничения ще е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба 500 лева, а придружителят, който не отговаря на изискванията на новия закон ще бъде глобяван с 300 лева. Интересното е, че ако има такава санкция, след изтичането на срока за отнемане на книжката, то 6-месечният срок започва да тече отначало.

Проектът предвижда ново увеличаване на глобите, пример за това е управлението на автомобил, за който нямате категория или книжка. Сега глобата е от 100 до 300 лева, новият закон ще я направи 600 лева.

Освен това, зимните гуми стават задължителни от 15 ноември до 1 март, като се добавя и изискване, че минималната дълбочина на грайферите на гумите през цялата година трябва да е 1,6 милиметра.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ