www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

ФБР обясни защо ключът трябва да се завива във фолио

23.01.2019 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: Jordan Lukanov | 4992 прочитания
A+ | A-

ФБР обясни защо ключът трябва да се завива във фолио

Много от съвременните автомобили имат невероятно полезна функция - безжична стартерна система. С нея може да отключите колата си без да поставяте в ключалката, без да натискате бутон.

В конструкцията се използват датчици, които обезпечават отварянето на вратата. А когато седнете може да стартирате автомобила само с натискане на бутон.

Това вече не звучи фантастично, но и джамбазите са намерили начин да злоупотребяват с тази функция - въпреки че автомобилните ключове в съчетание с технологията задействат сигнала само когато сте на по-малко от два метра от колата си. В противен случай системата просто не сработва.

Но автокрадците, сред които има и много талантливи, са намерили начин да хакнат този сигнал и да го усилят. А устройствата, които те използват, може леко да се сглобят от части, продавани в интернет.

Автоджамбазите използват специален усилвател или разширител на сигнала - експандер. Той има сравнително широк обхват. Например, ако вие с ключа си сте у дома, а колата е паркирана на улицата. Друг сценарий: вие сте в офиса, а автомобилът ви - на паркинга.

Как можем да противодействаме на крадците? Най-лесно е като завием автомобилния ключ в късче алуминиево фолио - от шоколад, например. Това просто решение ще прекъсне сигнала.

Този метод, макар и не съвсем идеален, ще ви помогне в повечето случаи, разкри специалистът по киберпрестъпност Холи Хюберт, която до 2017 г. работи във ФБР. Освен това, може да си купите специална метална кутийка, която блокира сигнала. А най-екстравагантната защита е да поставите ключа във фризера?!


Тагове: ФБР автоджамбаз ключалка фолио #крадец

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ