www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"

06.01.2019 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 2556 прочитания
A+ | A-

Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"

Точно година след като Светлин Русев откри новия дом на галерия "Арте" (ул. "Бузлуджа" 31 в София), от 12 декември 2018 г. до 11 януари 2019 г. можем да видим творби на неговите ученици Атанас Атанасов и Станимир Желев. Това са автори, които през годините са показвали предимно рисунки и живопис, а сега са представени в ново амплоа - с икони, с рисунки и проекти за стенописи на църкви.

Двамата художници през 2013 г. проектират и изпълняват иконите за иконостаса на параклиса "Св. Георги" в Морската градина на Бургас, а през 2016 г. по проект на Атанас Атанасов изпълняват стенопис на купола на храм "Св. Петка Българска" в Рупите, изографисан от Маестро Русев. Настоящата изложба превръща камерното пространство на Арте в своеобразен иконостас, като включва основните икони: Благовещение, Иисус, Дева Мария, Св. Иоан Кръстител, Архангел Михаил, както и Разпятието, Рождество Христово, Св. Николай, Св. Иван Рилски, Св. Георги, Св. Петка и др.

Специфично е, че двамата автори работят съвместно както върху иконите, така и върху стенописите. През годините това се е превърнало в тяхна практика, още повече че са били състуденти и творческият им път ги е довел до това изящно изображение с много светли пастелни тонове и бели фонове. За пръв път ще покажат и стенописна техника, изпълнена върху панел.


Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"Съвременни икони до 11 януари в галерия "Арте"

Тагове: Изложба галерия икони АртеНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ