www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

FIAT Chrysler плаща над 700 милиона долара за своя "Дизелгейт"

10.01.2019 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 1617 прочитания
A+ | A-

FIAT Chrysler Automobiles NV (FCA) ще плати над 700 милиона долара като глоби и обезщетения на министерството на правосъдието на САШ и собствениците на дизелови автомобили в Щатите. Информацията е на агенция Reuters, която цитира три източника, които обаче все още са анонимни.

Разследване в Щатите показа, че във FCA са използвали незаконен софтуеър, който е позволил на 104 000 дизелови автомобила да отделят вредни емисии над заявените.

Глобите за FCA към федералните и щатските регулатори в Калифорния ще са 311 милиона долара, а 280 милиона долара ще отидат за собствениците на колите, които също съдят FCA.

От FCA редовно отричат да са нарушавали законите и винаги са твърдели, че компанията никога не се е опитвала да създаде софтуеър, който да лъже при проверките на нивото на вредните емисии на дизелите. Но през октомври FCA обяви, че заделя 713 милиона евро (815 милиона долара), които да бъдат използвани за потушаване пораженията на дизеловия скандал на компанията.

Част от този скандал е и Bosch, като се очаква, че компанията за части и компоненти ще плати около 30 милиона долара на собственици на дизелови коли, които са завели дела срещу нея.

Предполага се, че споразуменията и сумите по тях ще бъдат официално обявени днес.

Първият „Дизелгейт” беше на Volkswagen и избухна през 2015 година, като стана ясно, че компанията е инсталирала на 11 милиона коли незаконен софтуеър, който лъже при тестовете за вредни емисии. Само в Щатите VW се съгласи да плати над 25 милиарда долара глоби и обезщетения, а оттогава насам гигантът се е насочил изцяло към развитие на електрическите системи за задвижване.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ