www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ожие не иска статут на пилот №1 в Citroen

09.01.2019 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 3262 прочитания
A+ | A-

6-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие заяви, че не държи да има статут на първи пилот в тима на Citroen, където той се завърна преди сезон 2019.

Съотборник на Ожие ще е дошлият от Toyota Есапека Лапи, а тимът ще участва само с две заводски коли C3 WRC, тъй като бюджетът за 2019 е ограничен заради изтеглянето на Абу Даби като основен спонсор.

„Със сигурност не искам статут на първи пилот в тима – заяви Ожие. – За мен двамата с Есапека трябва да имаме равни шансове не се стигне до ситуацията, в която единият от нас се бори за титлата, а другият – не. Тогава лидерът ще може да очаква помощ от съотборника си. Сега започваме сезона с равни шансове.

„Доволен съм, че Есапека ще е мой съотборник, той е добро момче и талантлив пилот. И може да ни разкаже някои интересни неща от предишния си тим. В момента нямам основание да смятам, че няма да се представим добре през новия сезон.”

Миналата година M-Sport използва другите си пилоти Елфин Еванс и Теему Сунинен да полагат на Ожие в битката за титлата, но сега Себ иска този сценарий да не се повтаря.

„Получавах помощ от моите съотборници, на няколко пъти през миналата година, но не съм искал да спечеля по този начин, не искам да започвам така този сезон.

„Целта ми е да се боря сам за това, което мога да постигна, през цялата ми кариера е било така.

„Да, имало е ситуации, когато съм се възползвал от помощ от съотборниците ми и в предишни години съм се опитвал да им върна жеста, поне частично.”

Лапи, който миналата година беше пилотът с най-малко опит в Toyota, в сравнение с Ойт Танак и Яри-Мати Латвала, заяви, че е наясно, че 6-кратният световен шампион Ожие е надеждата на Citroen за титлата. Но Лапи беше категоричен, че не очаква да му се налага да помага на Ожие, поне докато ситуацията в шампионата не изисква нещо подобно.

„Съвсем ясно е кой №1 при нас и кой е №2 – обясни Лапи. – Поне вече не съм №3, което е по-добре. Досега не съм имал представа да гледам как работи Себ. Той е много приятен и любезен, но може би в състезателни условия ще е по-различно.

„По-късно през сезона, ако се окаже, че нямам шанс за титлата, тогава е ясно, че ще му помагам, както това правеха другите пилоти на M-Sport. Това е част от играта.

„Но, ако аз съм начело в „Монте Карло” и той е зад мен, със сигурност няма да го пусна напред. В началото на сезона двамата с него започваме с равен статут.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ