www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

McLaren: Не съжаляваме за скъпия развод с Honda

19.12.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 3105 прочитания
A+ | A-

Един от най-успешните тимове в историята на Формула 1 McLaren се раздели в края на 2017 година с доставчика си на мотори Honda, като този развод ще е най-скъпият в новата история на световния шампионат. Бившият шеф на тима Рон Денис има сериозен принос за това японците да се върнат в спорта, но за три години задвижващите системи на Honda се оказаха недостатъчно мощни и със сериозни проблеми с надеждността. Междувременно властта в McLaren се смени, Денис беше освободен и тимът се отказа от японските мотори, за да подпише с Renault.

А това беше и много важно, за да остане в отбора за 2018 година голямата звезда Фернандо Алонсо. Но през този сезон се видя, че проблемите на McLaren не са само в двигателя, но и в шасито и тимът не успя да ликвидира изоставането си спрямо лидерите.

Сега обаче президентът на McLaren Шейх Мохамед бин Есса Ал Халифа заяви, че няма съжаления заради раздялата с Honda. Смята се, че загубите на McLaren от това решение са около 100 милиона долара, тъй като тимът загуби безплатните японски задвижващи системи, плюс парите, които Honda даваше като спонсори и от началото на 2018 трябва да плаща за моторите на Renault.

„От една страна сме разочаровани, но от друга – развитието на McLaren е важно за нас – обясни президентът на McLaren, който представлява инвестиционния фонд на Бахрейн Mumtalakat. – Посоката, в която се развивахме изискваше да направим промяна. Ние запазваме огромното си уважение към Honda, но съвместната ни работа не вървеше, проведохме цивилизована дискусия и решихме да се разделим. За нас това беше скъпо решение, но то е подчинено на дългосрочното развитие на компанията. Така че, не съжаляваме за това решение.”

Шейх Мохамед допълни, че е наясно, че в момента няма бързо решение на проблемите на McLaren, но заяви, че акционерите имат търпение, за да бъде насочен тимът в правилната посока.

„Аз съм във Формула 1 от 2000 година, а от 2007 година сме съсобственици на McLaren, така че имам представа как се случват нещата в спорта, тук няма чудеса, всичко е много труд, добри идеи и малко късмет, мисля, че вече знаем какво трябва да са направи, за да се върнем в челото и го правим”, допълни той.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ