www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"

06.10.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 2414 прочитания
A+ | A-

Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"

От 9 до 20 октомври арт галерия "Нюанс" (София, Денкоглу 42) е домакин на експозицията "Revitalisation" с творби на Левент Море. Той е роден през 1957 г. в Казанлък, следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул и продължава обучението си в Hochschule fuer Angewandte Kunst Виена в класа на проф. Адолф Фронер.

Днес художникът живее и работи във Виена и София, а основното му ателие се намира в Казанлъшката розова долина. Живописните му платна подготвени за изложбата са от тази година, изпълнени по предварителен проект за пространството на галерия Нюанс.

На 9 октомври от 18:30 ч. експозицията в галерия "Нюанс" ще бъде открита от архитект Волф Прикс, считан за един от пионерите на деконструктивизма като течение в архитектурата. Международното признание на студиото, на което той е съосновател - COOPHIMMELB(L)AU, идва с поканата на изложбата в Нюйоркския музей за модерно изкуство (МОМА) – „Деконструктивистка архитектура“ през 1988 година.

В своя творчески апогей арх. Волф Прикс, неговият партньор арх. Маркус Просниг и COOPHIMMELB(L)AU са награждавани с множество международни награди. За изложбата е издаден каталог под името "Revitalisation" с платна от 2018 година.

Женя Димова, писател, за творбите на Левент Море: "Основното, с което мога да опиша началото на приключението, наречено Светът на Левент Море, е живот, О-ЖИВяване. Гледането на картините му напомня рисково плуване – потъване, изплуване.

Едновременно мисловен процес, съчетан вихрено с вълните на цветовете отвън и с гмуркане в душевната дълбина на емоциите.

Черното като цвят! Играта с неговата условност и ахроматичност изразява емоции, които се съобразяват единствено с Границата между цветовете! Сочни цветове, цветове на границата на суровото, наоколо меки заоблени форми и до тях – мазки, едри и силни - едри пиктограми и символни знаци, изрисувани с черно сякаш върху платното на съзнанието, за да погълнат останалите цветове. А ги усилват!

Няма игра на светлини и сенки /за разлика от предишни силно експресионистични периоди на художника/.

В REVITALISATION има категоричност – каквато черното предполага, има граници. Голямата чувствителност на художника към колорита, възторжената му свобода, смея да кажа и размахът в експресивните цветове – контрастират с очевидната му привързаност, пренесена през годините, към черното.

Картините са асоциативни – и художникът държи на това /за това говори и неименуването на нито една от картините/. Защото асоциацията е лично дело, вътрешно и интимно. На зрителя е оставена и тази свобода. Да осъществи сам в себе си онази спойка между спомени, чувства и усещания, цялата недоосъзнавана свързаност във вътрешния свят на човека, която изниква при подтик от страна на изкуството. Едно пътешествие – припомняне на позабравени неща…“


Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"Изложба на Левент Море от 9 до 20 октомври в "Нюанс"

Тагове: Изложба галерия художник Нюанс

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ