www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ожие спечели в Уелс и настигна лидера в класирането

08.10.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 3527 прочитания
A+ | A-

Световният шампион Себастиен Ожие спечели за пети път рали „Великобритания” в Уелс и това е най-важната му победа този сезон защото му позволи да стопи изоставането си в битката за световната титла. Пилотът на Ford M-Sport се възползва от проблемите на двамата си съперници за титлата Тиери Нювил (Hyundai) и Ойт Танак (Toyota) и взе победата в оспорвана битка с Яри-Мати Латвала (Toyota), завършила с аванс от над 10 секунди в полза на французина.

В първата половина на състезанието доминира Танак, който натрупа аванс от над 40 секунди, но при двете минавания на класическия етап „Суит Ламб” в събота той и Нювил имаха проблеми. Първо белгиецът изпадна в канавка до калния път и загуби над 40 секунди докато феновете го избутат обратно на трасето, а след това Танак повреди охлаждането на колата си след атрактивен скок, което го принуди да спре само 4 километра след старта на отсечката.

Съботните драми на лидерите позволиха на Ожие, който петък кара без първа и втора скорост, да се върне в битката за челото и да оглави класирането до края на деня. В неделя сутрин обаче Латвала поде сериозна атака и успя да го свали от първото място, а преди последната отсечка авансът на Ожие, който си върна лидерството беше едва 3,1 секунди. Нювил завърши 5-и на финала, а Танак се пребори за място в Топ 20 след връщането си в състезанието в неделя.

Трети остана Есапека Лапи с Toyota, който не успя да се включи в битката за лидерството в последните отсечки, въпреки че се опита да догони водачите.

С този успех Ожие е само на 7 точки зад Нювил преди последните две състезания за годината – Испания и Австралия – 189 на 182 точки. Танак остана трети, но вече е на по-голяма разлика – естонецът е с 21 точки по-малко от Нювил в борбата за титлата.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ