www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Интересно четиво: Европейките султанки на Османската империя

16.09.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1995 прочитания
A+ | A-

Интересно четиво: Европейките султанки на Османската империя

Издателство "Изток-Запад" пусна от печат книгата на Анна Иванова Бъкстон "Европейските султанки на Османската империя" (320 стр., 18 лв.). Авторката е родена и отраснала в Бургас.

От 1980 г. тя живее във Великобритания. Завършила е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, след-дипломна квалификация в „Colchester Institute“ и магистратура в „Anglia Ruskin University“. След успешна кариера в британската образователна система, тя се оттегля, за да се посвети на творческа дейност.

Автор е на документално-историческа книга, базирана в българското средновековие, за живота на дъщерята на цар Иван-Александър – Кера Тамара Шишман, и нейния брак със султан Мурад I, в която се разглежда възходът на Османската империя и падането на Балканите под османско владичество.

Още от самото начало на историята жените „зад кулисите“ са играли роля, която, въпреки че е била често от критично значение, рядко е била добре известна или оценявана истински. По тези причини Анна Бъсктон би трябвало да бъде поздравена за това, че хвърля светлина върху цяла категория от жени „зад кулисите“ – по точно европейките-невести на Османските султани.

Тя не само ни представя често удивителните съдби на „европейките-султанки“, но също ни запознава с промените в развитието на Османската империя, съдбите на съпрузите на тези жени, както и на множество второстепенни герои.

Двете султанки българки биха били от голям интерес за българския читател. Едната е Тамара, която се жени за Мурад I около 1371 година. Сравнително малко се знае за нея, но въпреки това Анна Бъкстон успява да събере много и различна информация, която дава на читателя чувството, че познава живота й в османския двор.

Другата "българска" султанка е млада родопчанка, която вероятно се е казвала Соня. Книгата съдържа особено увлекателни детайли за това как тя се връща в родопското си село и там създава полусамостоятелна малка държава.

Д-р Мерсия Макдермот: "Хората казват, че истината е още по-странна и от измисления разказ, и аз бих искала да уверя читателите, че нищо в приказките на "Хиляда и една нощ" не може да се състезава с изумителните съдби и времена на европейките султанки на Османската империя!"

Димана Трънкова, сп. „Вагабонд“: "Тази книга би заинтересувала всички читатели, които биха искали да знаят повече за скритата история на Османската империя и нейните жени."Тагове: Изток-Запад книга издателство

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ