www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Творби от галерия "Жорж Папазов" в Ямбол гостуват на НХГ през септември

30.08.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 3092 прочитания
A+ | A-

Творби от галерия "Жорж Папазов" в Ямбол гостуват на НХГ през септември

От 30 август галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол гостува в залите на Националната художествена галерия "Двореца" в София по покана на НХГ през септември - месецът, посветен на Европейските дни на културното наследство. Специално създадената изложба има за цел да представи високите постижения на художници, творили през XX в. и оставили трайна следа в българското изобразително изкуство и в културната традиция на Европа.

В експозицията са включени пейзажи, портрети, натюрморти и фигурални композиции, изпълнени с класически живописни техники. Ценителите на изкуството в столицата ще могат да видят 51 творби на 34 майстори на четката, сред които: Александър Мутафов, Александър Петров, Атанас Яранов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Баев, Дечко Узунов, Екатерина Савова-Ненова, Емил Стойчев, Енчо Пиронков, Златю Бояджиев, Илия Петров, Йордан Кацамунски, Калина Тасева, Найден Петков, Николай Русчуклиев, Петко Абаджиев, Петър Славов-Кера, Светлин Русев, Стоян Венев, Цанко Панов, Янаки Кавръков, Янаки Манасиев.

Акцент в изложбата са художниците от Ямбол и ямболския регион: Жорж Папазов, Георги Попов-Джон, Елза Гоева, Иван Димов, Иван Славов, Невена Трънкова, Павел Бакалов, Панайот Панайотов, Паруш Гогов и Стефан Бъчваров. Експозицията включва картини от различни периоди на авторите – както зрели творби, така и ранни и по-слабо познати произведения, всички обединени от неоспоримия талант на своите създатели. Уникалният стил и почерк на Владимир Димитров-Майстора (1882-1960) и Борис Денев (1883-1969) са представени в няколко виртуозно изпълнени малкоформатни картини.

Интерес предизвикват и няколко портрета на художници, сред които този на Васка Емануилова – един от най-често портретуваните български творци, с автор Георги Попов-Джон (1906-1960), както и автопортретите на Емил Стойчев (1935) и Янаки Манасиев (1932-1978). Иван Славов (1876-1937) е представен с живописен портрет, който е нетипичен за неговото творчество. Авторът е популярен основно с острите си карикатури срещу властта през първата половина на XX век.

Специално място в изложбата е отредено на ранните произведения на предвестника на сюрреализма Жорж Папазов (1894-1972) – пейзажи, които той рисува около 1916 г. по време на обучението си в Прага. Подборът на автори и произведения е опит за представяне на богатството на живописния отдел на Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол, наброяващ повече от 1100 творби.


Творби от галерия "Жорж Папазов" в Ямбол гостуват на НХГ през септемвриТворби от галерия "Жорж Папазов" в Ямбол гостуват на НХГ през септември

Тагове: НХГ галерия Жорж Папазов Ямбол художник

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ