www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Крумова пейка украси парк "Изворите" в Котел

30.07.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Хотели, туризъм | Автор: Jordan Lukanov | 4298 прочитания
A+ | A-

Поредният летен фестивал „Етноси, багри и котленски килими“ приключи и вече няма помен от гълчавата и пъстрите сергии, претрупани от стоки на майстори-занаятчии от различни региони на страната. Но жителите на Котел още не могат да се нарадват на новата си придобивка - красива пейка, същинско произведение на карвинг изкуството, която краси парк "Изворите".

Тя се роди пред очите им, като мало и голямо не откъсваше поглед от топ скулптора Крум Велев, който извая с резачка от неугледната дървена трупа фигурите на бухал и орел, станали част от фигуралната украса на пейката. Това е поредният артистичен „карвинг автограф“, който оставя творецът в български град. Творецът обича да се шегува, че скоро ще пуснат карта на „Стоте обекта на негови карвинг скулптури“ в цялата страна…

Съвременният Уста̀ (б.а. майстор, учител от арабското „устаз“) Крум Велев нашумя напоследък с идеята да обедини всички творци, майстори на дърво с резачки и длето, като организира първия Карвинг фестивал в Боровец. Талантливият български майстор на дървото демонстрира и в Котел как повалените от бурите трупи могат да се преобразят в уникални дървени скулптури.

Творецът не може да откликне на всички покани на градовете, които се надпреварват да канят майстора от Самоковската школа да разкраси и техния град с поредната атрактивна творба. Въпреки натовареният личен график доайенът на родното карвинг изкуството се присъедини към фестивала в Котел на различните етноси и култури, защото каузата бе благородна - средства от фестивала са дар за спасяването на гимназия „Георги Раковски” в Болград, Украйна.

Личният принос на скулптура Крум Велев е прекрасната творба – пейка с фигурални композиции в родния град на патриарха на българското революционно движение през Възраждането Георги Сава Раковски. В града на самобитния котелски килим Крум Велев успя да вдъхнови мнозина към дървообработването и възможността да се вдъхне втори живот на дървото, преобразявайки го в изящна творба.Тагове: Карвинг пейка парк КотелНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ