www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Експерти борят проблемите при автобусните превози

23.06.2011 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: | 1337 прочитания
A+ | A-

Експертна група ще обсъди предложенията, свързани с безопасността и сигурността при извършването на автобусни превози на пътници и ще предложи законодателни промени. За това се договориха министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и представители на браншовите организации в областта на автобусните превози по време на провелата се днес кръгла маса. Дискусията е инициирана от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод трагичния инцидент от последните дни на автомагистрала „Тракия”.
Експертната група ще започне своята работа в началото на юли. До тогава браншовите организации ще изпращат своите предложения, които в последствие ще бъдат обобщени и обсъдени от експертите. В експертната група ще бъдат включени представители на администрацията, бранша и специалисти по пътна безопасност. В най-кратки срокове експертите ще излязат с обща позиция за промени и мерки, които да доведат до окончателно решаване на всички наболели въпроси при автобусните превози.
По време на разговорите бяха обсъдени различни предложения, отправени от браншовите организации, за подобряване на безопасността и сигурността на автобусните превози. Автобусните превозвачи поискаха държавата да контролира предпътните технически и медицински прегледи, както и да се увеличат съвместните проверки на МВР и ДАИ. Те призоваха и за повишаване на административния капацитет на ДАИ; преразглеждане на съществуващата транспортна схема; завишаване на изискванията към сервизните бази на автобусните превозвачи; увеличаване на часовете при обучението на водачите; при сериозни нарушения да се отнемат лицензите на автобусните фирми; да се намерят варианти за стимулиране на фирмите, които инвестират в нови транспортни средства.
По време на срещата министър Ивайло Московски заяви, че автобусните превозвачи трябва да обръщат повече внимание върху техническото състояние на своите автобуси. Ще се търсят варианти за по-сериозни санкции при установяване на нарушения. В момента се проучва и възможността за допълнително стимулиране на служителите, отговарящи за контрола в Автомобилна администрация. По този начин се цели намаляване на корупционните практики и повишаване на успеваемостта при проверките, каза още министър Московски. Той обяви, че се работи усилено за въвеждането но нови изисквания при извършването на периодичните годишни технически прегледи. Новите изисквания ще включват – технически средства за заснемане и документиране на извършвания преглед; въвеждане на информационна система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи; наблюдение на техническите прегледи в реално време. По този начин ще бъдат ограничено до минимум възможността за извършването на фиктивни технически прегледи, каза министър Ивайло Московски.
Участие в дискусията взеха и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и депутати от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ