www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Празник за Илинден и царската минерална вода в Княжево

21.07.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Гурме, дегустация | Автор: Jordan Lukanov | 13512 прочитания
A+ | A-

На Илинден - 20 юли, когато е честването на храма „Свети пророк Илия“ и празника на Княжево, със състоя представянето на третият минерален извор на българо-английската книга „София: От 7 извора вода“, финансирана от Столична община. Княжево не случайно празнува на храмовия празник на уникалната църква „Свети пророк Илия“ – единствената в столицата, в която до православния храм в двора има мюсюлманско теке на Бали Ефенди.

Валията е дарил имот за храма и Княжево няколко века носи неговото име. Кой е Бали Ефенди, защото най-динамично развиващият се район на София в миналия век се нарича Княжево, кое прави минералните извори, бликащи в недрата на Витоша, предпочитани от българските царе разказа от сцената популярната журналистка Антоанета Титянова – автор на книгата, издадена от „Яна тур“.

В обновената градинка пред читалище „Братя Миладинови“, който бе организатор на тържеството, княжевци аплодираха фолклорни, рок и поп изпълнения след слова на кмета на община Витоша и отеца от православен храм „Свети пророк Илия“. С много музика и по вода мина представянето на книгата с изпълнението „Капка любов“ на Ирина Василева – носител на наградите „Златен Орфей“, „Златен кестен“, „Море и спомени“.На сцената на илинденския концерт „Събрали сме се, запяли и заиграли“ се качи Антоанета Титянова, описала термалното богатство на столицата, която е ръководител на проекта на дирекция „Култура“ на СО „София – от 7 извора вода“.

Присъстващите можаха да си отговарят на въпроса защо един от най-старите столични квартали се нарича „Княжево“. Научиха, че това става по идея на министър-председателя Стефан Стамболов, който предлага на княз Александър Батенберг, харесвал минералната вода в полите на Витоша, и праща делегация в Истанбул за закупуване правата на минералната баня. Царската чешма, където водата е с температура 37,5 градуса за разлика от тази на трамвайната спирка, където е 23 градуса, е кръстена на цар Борис III, който обичал да пие от тази лечебна вода.

Изпълнителките от фолклорна формация „Хоро“ към читалището с ръководител Нели Милкова станаха част от проекта и веднага след изпълнението си в граниктата дойдоха на Царската чешма в Княжево, откъдето преди век е тръгвал конен делижанс до минералния извор в Банкя, където ще бъде следващото представяне на книгата - на 22 юли от 11 часа на сцена до Ротондата.

С едночасов концерт по време на творчески пленер ще бъде представена художествено-публицистичната творба, която увлекателно връща в миналото на Древна Сердика, Средец и София, пречупени през темата - минерални находища в София-център, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Банкя, Овча купел и Равно поле, като поставя акцент на природното богатство, което прави столицата ни уникална. Това ще е четвъртият от 7-те извора, където се представя книгата след празника на Ларгото – Централна баня, на минералното находище в Равно поле и на празника на Княжево.

Тъй като през 2018 г. има много годишнини, свързани с Княжево – 80 г. откакто е станал община, 130 г. от полагане на първия камък за построяване на храма и 60 год. откакто е станал квартал на София секретарят на читалище „Братя Миладинови“ Елизабет Желева покани проектът „София – от 7 извора вода“ да гостува наесен в читалището, което наскоро чества своя 100-годишен юбилей.Тагове: Празник Илинден книга минерална вода КняжевоНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ