www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Рекордьор от Льо Ман отива на търг

11.07.2018 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 2297 прочитания
A+ | A-

Аукционната къща Sotheby’s ще предложи на търг през август уникален Aston Martin DP215. Това е последният автомобил, сглобен от заводския спортен отдел на марката – Aston Martin Racing Department за участие в „24 часа на Льо Ман”. През 1963 година DP215 става първият автомобил в историята на състезанието, постигнал скорост над 300 км/ч на правите.

Автомобилът е сглобен по поръчка на тогавашния мениджър на заводския тим на Aston Martin Джон Уайър. За основа е използвано модифицирано шаси от DB4GT с независимо окачване, като създаването на колата е отнело два месеца.

Купето на DP215 е от алуминиево-магнезиева сплав, а автомобилът се задвижва от 4-литров редови 6-цилиндров мотор с мощност 327 конски сили, който работи с 5-степенна механична трансмисия.

През 1963 година на правата „Мюлсан” Aston Martin DP215 постига 319,6 км/ч и времената му на обиколка са с 12 секунди по-добри от тези на Ferrari 250 GTO. Но британският автомобил не успява да стигне до финала заради повреда в трансмисията.

През 1966 година колата, без двигател и трансмисия, е продадена на частен колекционер, който също е продава 10 години по-късно. Новият собственик успява да уговори компаниите R.S. Williams и Crosthwaite & Gardiner да проектират нова скоростна кутия за автомобила. По-късно колата получава и оригиналния си двигател, който 50 години е бил използван на прототипа DP214.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ