www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Преди 101 г. Harley-Davidson открива първото училище за обслужване на мотоциклети

09.07.2018 | Авто новини: На 2 гуми » На 2 гуми | Автор: Jordan Lukanov | 4507 прочитания
A+ | A-

По време на първата световна война Harley-Davidson произвежда мотоциклети за американската армия и повече от половината машини, които излизат от завода отиват на фронта. Всички тези мотори обаче имат нужда от сервиз и това бързо поражда нуждата от хора, които да могат да се грижат за тях.

Хората от Harley-Davidson се ориентират в създалата се ситуация и решават да създадат училище, в което да подготвят механици. Така на 9 юли 1917 г. се открива първото Harley-Davidson интендантско училище, което предлага интензивен триседмичен курс.

В него “учениците” биват подготвяни за това как да поддържат мотоциклетите си и как да ги поправят при нужда. Първите завършили са деветима ефрейтори от Fort Sam Houston, Тексас.

След края на войната ръководството на компанията решава, че обучението продължава да е полезно и запазва школата, но я наричат Harley-Davidson Service School. В нея могат да се запишат всички работници от оторизираните дилърства и съдейки по многобройните досиета в архива на Harley, това не са един и двама души.

Школата веднага става изключително успешна и през нея минават много механици. Оценяването вътре е строго и се взимат предвид както опита през годините като ездач и техник, така и поведението на ученика.

В една от графите за попълване дори пише: “Ученикът създавал ли е размирици?” Освен за чисто техническата подготовка, школата се грижела и за управленските и търговски умения на своите възпитаници, заради което някои я наричат “училище за продавачи”.

Постепенно курсовете започват да се предлагат и на полицаи и общински служители, които също ползват мотоциклети Harley-Davidson. За всеки нов модел от растящата гама се организирало специално обучение и това, освен полезно за клиентите на марката, било и страхотен маркетингов ход, защото създавал истински Harley фенове.

През втората световна война фокусът отново се връща върху военните и школата пак става за интенданти, но след това и до средата на 90-е години на миналия век се казва "Service School”, а по-късно се превръща в Harley-Davidson University. През него минават много дилъри, механици и служители, които научават всичко, което може да се знае за мотоциклетите Harley-Davidson.

Там се разглеждат дори някои инженерни проблеми и се работи по разработването на нови продукти. Днес HDU, както е известен, продължава да се развива и 101 години по-късно е една от най-старите Harley традиции.Тагове: Harley-Davidson сервиз училище обслужване мотоциклети ретроНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ