www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Пускат Балкански коридор с 5G мрежи за тестване на "умни" автомобили

26.06.2018 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Jordan Lukanov | 5101 прочитания
A+ | A-

България, Гърция и Сърбия стартираха инициатива за трансграничен Балкански коридор, който ще осигури тестване на свързани и автоматизирани автомобили до Западна Европа. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с гръцкият си колега с ресор дигитална политика, телекомуникации и медии Никос Папас и сръбският държавен секретар в Министерството на туризма и телекомуникациите Татяна Матич, подписаха писмо за намерения за сътрудничество в областта на свързаното и автоматизираното шофиране.

Българският министър заяви, че за държавата ни ангажиментите са свързани основно с осигуряване на подходяща инфраструктура за провеждане на тестове. Той добави, че са изготвени предложения при строителството на пътища и нови магистрали, да бъде изградена и инфраструктура като канали, тръби, шахти за полагане на оптична свързаност, която да осигури възможност за реализиране на 5G мрежи за свързано шофиране. Осигурена е възможност за предоставяне на определения за тестовете радиочестотен спектър.


Включването на Сърбия в тестовете отговаря и на инициативата за интегриране на Западните Балкани в ценностите на Европа чрез участие на държави от региона в съвместни проекти, заедно с държави членки на Европейския съюз, бе общото мнение на участниците в събитието. Като следващи стъпки, трите държави трябва да синхронизират законодателството по въпросите на осигуряване на безопасност по време на тестовете, достъпът до информация, необходима за свързаното и автоматизираното шофиране и контакти с бизнеса за уточняване на детайли за реалното провеждане на изпитанията.

Илюстрация: ITWebТагове: Балкански 5G автономен умни автомобилиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ