www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Дюма и VW с нов рекорд на "Пайкс Пийк"

25.06.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 2945 прочитания
A+ | A-

Ромен Дюма зад волана на електрическия прототип на VW – I.D R Pikes Peak подобри рекорда на легендарното планинско състезание „Пайкс Пийк” и стана първият пилот, слязъл под 8 минути в покоряването на 20-километровата дистанция.

Вчера французинът постигна 7.57,148 минути в спринта си към върха и подобри рекорда на рали легендата Себастиен Льоб от 2013 година – 8.13,878 минути, поставен с прототипа Peugeot 208, задвижван от 3,2-литров бензинов мотор с две турбини.

„Във втората част от трасето имаше мъгла и беше влажно, с някои мокри участъци – заяви след финала Дюма. – Но съм доволен от рекорда, ако обаче в средната част на трасето беше по-сухо, можехме да сме още по-бързи.”

Целта на участието на VW в Пайкс Пийк беше да се подобри рекорда за електромобил в това състезание – 8.57,118 минути до вчера, но най-доброто време в квалификацията на Дюма и темпото на прототипа подсказаха, че е възможно да се атакува и постижението на Льоб.

В хода на седмицата преди състезанието от VW редовно отклоняваха въпросите относно подобряването на рекорда на Льоб, а вчера имаше опасност да завали, което щеше сериозно да попречи на каквито и да е опити за рекорди.

Шефът на VW Motorsport Свен Смеетс призна, че вчерашната битка му е струвала много нерви и заяви, че не иска да се повтаря, въпреки че се гордее с постижението на екипа.

„Първо, Ромен чака 45 минути, за да стартира – обясни белгиецът. – После се срина времеизмерването и нямахме времена по сектори, имах чувството, че изкачването му продължава един час! Важното е, че се справихме.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ