www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Дюма и VW с нов рекорд на "Пайкс Пийк"

25.06.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 3602 прочитания
A+ | A-

Ромен Дюма зад волана на електрическия прототип на VW – I.D R Pikes Peak подобри рекорда на легендарното планинско състезание „Пайкс Пийк” и стана първият пилот, слязъл под 8 минути в покоряването на 20-километровата дистанция.

Вчера французинът постигна 7.57,148 минути в спринта си към върха и подобри рекорда на рали легендата Себастиен Льоб от 2013 година – 8.13,878 минути, поставен с прототипа Peugeot 208, задвижван от 3,2-литров бензинов мотор с две турбини.

„Във втората част от трасето имаше мъгла и беше влажно, с някои мокри участъци – заяви след финала Дюма. – Но съм доволен от рекорда, ако обаче в средната част на трасето беше по-сухо, можехме да сме още по-бързи.”

Целта на участието на VW в Пайкс Пийк беше да се подобри рекорда за електромобил в това състезание – 8.57,118 минути до вчера, но най-доброто време в квалификацията на Дюма и темпото на прототипа подсказаха, че е възможно да се атакува и постижението на Льоб.

В хода на седмицата преди състезанието от VW редовно отклоняваха въпросите относно подобряването на рекорда на Льоб, а вчера имаше опасност да завали, което щеше сериозно да попречи на каквито и да е опити за рекорди.

Шефът на VW Motorsport Свен Смеетс призна, че вчерашната битка му е струвала много нерви и заяви, че не иска да се повтаря, въпреки че се гордее с постижението на екипа.

„Първо, Ромен чака 45 минути, за да стартира – обясни белгиецът. – После се срина времеизмерването и нямахме времена по сектори, имах чувството, че изкачването му продължава един час! Важното е, че се справихме.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

" "
facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "