www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Предупредителна стачка на автобусните превозвачи в четвъртък, ефективна от 25 юни

12.06.2018 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: Jordan Lukanov | 4550 прочитания
A+ | A-

Днес в БТА шефовете на автобусните фирми в България обявиха предупредителни стачни действия на 14 юни. От 14:15 ч. този четвъртък за час и половина около 2000 автобуса (без тези на общинския транспорт) няма да изпълняват курсове от разписанието си. Причина за протеста е законопроекта за Българската автомобилна камара, внесен на 18 май в Народното събрание.

Национално сдружение на автобусните превозвачи, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи и браншови организации в пътническия транспорт, подкрепени от АИКБ, БСК и БТПП категорично се обявиха против подготвяните законодателни промени. На срещата с медиите в БТА обединеният за първи път от доста време автобусен бранш в лицето на: Галя Топалова и Ивайло Константинов – НСАПБ, Магдалена Милтенова и Петър Захариев – БССИТ, Кузман Вълев - КАПБ, и представители на АИКБ, БСК и БТПП, изложи аргументите си против Законопроекта за Българската автомобилна камара.

Според автобусните превозвачи като цяло, с изключение на Миролюб Столарски ("Карат-С"), който през февруари регистрира за половин година в Агенцията по вписванията наименованието "Българска автомобилна камара", е незаконосъобразно функции и дейности на ИА "Автомобилна администрация" да бъдат изземвани и поверявани на Автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници.

Вносителите на законопроекта, в лицето на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов, предлагат правила, с които да се узакони явен конфликт на интереси, чрез създаването на Автомобилна камара, която ще бъде сдружение от преки бизнес конкуренти, осъществяващи дейност в бранша. Очаква се браншът сам да решава кой да бъде лицензиран и кой не, както и да осъществява контрол, защото очевидно законодателя в ИА "Автомобилна администрация" са на лице "съмнителни практики".

На срещата с медиите днес категорично беше изявена позиция срещу създаване на една Автомобилна камара, в която да членуват превозвачите, извършващи обществен превоз на пътници и превозвачит, извършващи обществен превоз на товари. Исканията на близо сто процента от обединения автобусен бранш за спиране на законопроекта и оставка на Станислав Иванов са изпратени до висшите етажи на властта. Ако те не бъдат удовлетворени, от 25 юни ще се премине към ефективни стачни действия до разрешаването на казуса.Тагове: Стачка автобуси превозвачи Автомобилна администрацияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ