www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Експозиция „Проф. Николай Майсторов и ученици” до 24 юни в Квадрат 500

10.05.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 3989 прочитания
A+ | A-

От 10 май до 24 юни в зала 19 на българския Лувър - Квадрат 500 (пл. "Св. Александър Невски"), може да се види експозицията "Проф. Николай Майсторов и ученици”. Изложбата е четвъртата от проекта на фондация „Въпреки” - „Учители и ученици в изобразителното изкуство” и включва творби на проф. Николай Майсторов, Долорес Дилова, Ива Владимирова, Елица Матеева – Паскинс, Райна Стоймирова, Албена Щениовска – Еглофф, Юлий Таков, Калин Антонов, Иван Михайлов – Жани, Любен Генов.

Интересно е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител или обратното, опитва се да се еманципира от него. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател?

Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? Докъде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция?

Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици?

Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета?

Това са въпросите, които се обговарят в поредицата изложби и дискусии. Проектът е с четирима от най-изявените български творци и преподаватели в областта на изобразителното изкуство – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов.

Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, и да се осмислят в една дискусия. Освен това, много важно е, че става дума за жив контакт между учители и ученици, а не за покойни майстори. Това е стара европейска традиция, която и днес е жива и не само в най-големите галерии.Тагове: Експозиция галерия изложба Квадрат 500Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ