www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ferrari преговаря за завръщане в Льо Ман?

09.05.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: Georgi Ivanov | 2250 прочитания
A+ | A-

Ferrari е част от групата автомобилни производители, които участват в преговорите за определяне на техническите правила за новия вид на най-високия клас в състезанията за издръжливост – LMP1.

Целият световен шампионат за издръжливост (WEC) и LMP1 бяха изправени пред разпад в края на миналата година, когато и Porsche напусна след Audi надпреварата, което остави Toyota с единствения заводски тим с хибридни прототипи.

Затова и се наложи форсирането на появата на частни тимове в LMP1 с конвенционални прототипи, както и промяна в календара, която доведе до новия „супер сезон”, който ще продължи до средата на 2019 година и ще включва две издания на „24 часа на Льо Ман”.

Новият LMP1 клас засега носи името GTP и се предполага, че ще е насочен към прототипи, базирани на топ GT моделите на марките, участващи в шампионата. През 90-те години това беше пробвано и се оказа, че работи, като успехите бяха за McLaren и Porsche.

Шефът на състезателната GT програма на Ferrari Антонело Колета потвърди, че компанията участва в дискусията, но даде индикации, че италианците твърдо планират завръщане в състезанията за издръжливост на най-високо ниво.

Ferrari участва в клас GTE от възраждането на WEC през 2012 година, като Скудерията спечели титлата през миналия сезон.

Предполага се, че в групата на заинтересуваните производители влизат общо 5 компании, включително и Ferrari.

Toyota и McLaren вече заявиха сериозен интерес към новите технически правила, а през изминалия уикенд това направи и Aston Martin. Днес стана ясно, че Ford също участва в преговорите за новите правила, а и Porsche има свой представител на срещите, който обаче е със статут на наблюдател.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ