www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Мото-Пфое започва юбилейно "шоу на колела"

15.06.2011 | Авто новини: Лукс&Стил » Ретро, музеи, история | Автор: | 2024 прочитания
A+ | A-

- Миналото, настоящето и бъдещето на автомобилите Ford, събрани на едно място ще шестват тържествено из страната по случай 100 години Ford в България и 20 години Мото-Пфое
- Денят на национален траур отлага само официалната реч на кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова

Тази година Мото-Пфое чества два юбилея – 20-ия си рожден ден и 100 години Ford в България. Най-мащабната от поредицата фирмени прояви, посветени на двата юбилея, е Обиколката на България „100 години по-късно”, която стартира на 16 юни в София и ще завърши на 23 юни.
По случай 20-годишнината на Мото-Пфое и 100 години Ford в България организираме Обиколка на страната „100 години по-късно”. Стартът на обиколката ще бъде даден от Елена Форд – праправнучката на Хенри Форд и Йорданка Фандъкова – градоначалник на столицата. Заповядайте в четвъртък, 16 юни, в 10 ч. на площад „Александър Невски”, откъдето ще тръгне шествието с ретро автомобили – Model A & T и най-новите модели на Ford.
Уникалното „шоу на колела” се организира от Мото-Пфое и представлява повторение на първата автомобилна обиколка на България, осъществена през далечната 1911 г. Преди 100 години тя е организирана с Ford Model Т от братовчедите Методи и Марин Лъскови и техния шофьор Димко Ангелов. Продължила е 22 дни с маршрут София – Бургас – София. Според документите, запазени от онези години, тя е предизвикала невероятен интерес във всички градове, през които е преминала. Някои са наричали Ford Model Т „гяволска машина”, други са спирали автомобила, за да го разгледат и задоволят своето любопитство, трети са го посрещали с цветя, в тържествена обстановка. Навсякъде местните вестници са давали описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за България. Много от българите тогава за първи път са видели автомобил. Но медиите, без изключение, още тогава са прозрели бъдещето. В него са видели незаменим помощник на човека от този момент насетне. „Нашата аутоекскурзия трая цели 22 дни. Навсякъде местните вестници даваха описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за нашата страна”, споделя Йордан Марков в книгата си „С автомобил през вековете”. И по-нататък: „С радост те (младежта и интелигентните хора) посрещаха бързоногия гостенин и желаеха да го разгледат отблизо. Те виждаха в него утрешен техен помощник.” По-късно същата година, според изследователи, подобна обиколка се осъществява и в Добруджа.
Днес, 100 години по-късно, отново Ford Model Т тръгва от София начело на кавалкада от най-модерните модели в актуалната гама на Синия овал, за да покажем как дизайнерите и инженерите на Ford реализират своите идеи в автомобили, които продължават да печелят световно признание.
Подобна проява се осъществи преди 10 години, при честването на 90 години Ford в България и 10-и рожден ден на Мото-Пфое. Организираната през 2001 г. втора обиколка на страната премина за 11 дни през 42 града на България и бе съпроводена от различни допълнителни изяви и концерти на открито.

Обиколка на България „100 години по-късно”
От 16 до 23 юни кавалкада от два ретро-автомобила – Ford Model Т и Model А, както и най-новите модели на марката – Fiesta, Focus и Mondeo, потегля от столицата и ще премине през 12 града на страната. Маршрутът на обиколката от 1911 г. с Model Т ще бъде допълнен и с други градове на България. Пристигането на кавалкадата във всяко населено място ще се съпровожда от парад на автомобилите до централния площад, където ще бъдат изложени. Кметът на всеки град от маршрута ще получи почетния знак на обиколката „100 години по-късно”.
Кога ще бъдат при вас?
На 16 юни – в София и Пазарджик
На 17 юни – в Пловдив и Стара Загора
На 18 юни – в Хасково
На 19 юни – в  Бургас
На 20 юни – в Добрич и Варна
На 21 юни – в Шумен и Русе
На 22 юни – във Велико Търново
На 23 юни – в Плевен
Как ще ги познаете? 
По автомобилите Ford, клаксоните, оживлението по централните улици и Ford изложението на централните площади.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ