www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Хакинен: Вече има три отбора, които се борят за победите

23.04.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 1377 прочитания
A+ | A-

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен прогнозира, че ни очакват още по-интересни и непредсказуеми състезания този сезон, тъй като доминацията и превъзходството на Mercedes вече са част от близкото минало.

„Победата на Дениъл Рикардо в Китай показа колко се е изострила конкуренцията този сезон – обясни легендарният финландец. – А ние за пореден път получихме възможност да се убедим в качествата и силата на австралийския пилот. Всеки пилот има силни и слаби страни, но при Рикардо трябва да отбележим, че изпреварванията са един от специалитетите му.

„Докато карах във Формула 1 съм направил немалко хубави изпреварвания, но на Рикардо тези маневри постоянно му се отдават. А това прави впечатление на зрителите. Различните варианти на атаките трябва да се тренират, защото всяка грешка или неточност може да доведат до неприятни последици, както стана с Макс Верстапен, който в Китай се удари със Себастиан Фетел. За мен това означава, че моментът за атака не беше точно избран и увереността на холандеца го подведе.

„Беше важно, че Валтери Ботас завърши втори в Шанхай. След инцидента в Австралия, Валтери намери отличен ритъм на каране, в последните две състезания изпревари Люис Хамилтън в квалификациите и в самите надпревари.

„В Китай Ботас водеше 18 обиколки, но нямаше как да се противопостави на атаката на Рикардо, който беше с много по-свежи гуми. Ботас направи всичко възможно, за да не се удари с Дениъл при атаката на австралиеца и смятам, че второто му място на финала беше максимумът, на който можеха да разчитат в Mercedes в Китай.

„Достойно представяне на Кими Райконен в Шанхай – явно новата кола на Ferrari и гумите на Pirelli за сезон 2018 са подходящи за стила му на пилотиране. Кими и Валтери предпочитат да карат коли с изключително уточнена предница – това им дава увереност на влизането в завоите, а този сезон при тях не се забелязва ясно изразено недозавиване.

„Когато Кими е доволен от автомобила си, той може да атакува повече и да кара на ръба на възможностите си. Кими се представя над нивото на Ferrari този сезон и ако в тима избираха по-различна стратегия за него, то той можеше да има поне една победа от началото на годината.

„Като цяло, в Китай видяхме, че през 2018 ни очакват много интересни състезания. В предишните години твърдо често се чуваха мнения, че шампионатът е станал твърде предсказуем, но сега не можем да кажем това. Първите две състезания за годината бяха спечелени от Ferrari, а в Шанхай до победата стигна пилот на Red Bull. Пилотите на Mercedes още нямат победа, ситуацията е доста трудна за прогнозиране, което е страхотно.

„Според мен, причините за това да гледаме по-интересни състезания този сезон са основно две. Първата е, че Pirelli дава да отборите по-интересен избор на гуми, които за този сезон са с една стъпка по-меки. Това означава, че всеки тип сликове има по-тесен оперативен прозорец и първите състезания оставиха впечатлението, че в Mercedes все още имат трудности в работата с гумите. Това се е случвало и преди, но този сезон е по-ясно изразено и Ferrari и Red Bull се възползват отлично от това.

„Втората причина, че при стабилни технически правила, топ отборите се доближават един до друг като представяне на пистата. В продължение на 4 години от началото на хибридната ера във Формула 1 Mercedes се представяха най-силно и имаха голямо превъзходство. Сега техническият регламент ограничава развитието на автомобилите и тестовете, затова и на другите топ отбори им трябваше повече време, за да догонят лидерите. Но това е факт и сега има три отбора, които се борят за победите във Формула 1, а това е страхотна новина.

„Не очаквам, че Mercedes ще си върне доминиращата позиция, а това означава че следващите стартове ще са с непредсказуеми резултати.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ