www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ужас на магистрала "Тракия", много жертви и ранени

13.04.2018 | Авто новини: Катастрофи » Катастрофи | Автор: Jordan Lukanov | 7122 прочитания
A+ | A-

6 души са загинали, а 22-ма са по болници в София след тежката катастрофа на магистрала "Тракия" днес преди обяд около Вакарел. Това съобщи пред журналисти около 14 ч. главен комисар Младен Маринов от МВР.

Два екипа на ИА „Автомобилна администрация“ са на мястото на инцидента с автобус на АМ „Тракия“, а друг екип от проверяващи е изпратен в офиса на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“. Това заяви към 15 ч. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на съвместен брифинг с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата министри изказаха съболезнования на близките на загиналите в днешната катастрофа.

Експертите на ИА “Автомобилна администрация“, които са на мястото на инцидента, извършват техническа експертиза заедно с разследващите органи, каза още министър Московски. Той цитира данните от проверките до момента.

Установено е, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, техническият преглед е от 6 февруари 2018 г. и ДАИ разполага с видеозаписи от неговото извършване. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.

От данните, с които разполагаме до момента, може да се предположи, че става дума за пътен инцидент с участието на друго превозно средство, заяви министър Ивайло Московски. В отговор на журналистически въпрос за използването на предпазни колани в автобусите, министър Московски уточни, че все още има автобуси, които не са оборудвани с колани и при тях това е невъзможно. Задължителното използване на колани е залегнало в промените в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат обявени за обществено обсъждане на 23 април.

Пътната инфраструктура не е причина за днешния инцидент на АМ „Тракия“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той съобщи, че анализ на характеристиките на участъка е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.

Министърът посочи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащата фирма „Автомагистрали“ ЕАД, заедно с Пътна полиция и пожарната, са осигурили максимално бърз достъп на 14 линейки за извозване на пострадалите в инцидента.

В 12.00 ч. АПИ започна действия по отблокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика през обходния маршрут по републикански път I-8 Ихтиман – Вакарел – Нова хан. В 13.30 ч. мантинелите бяха разрязани, за да се осигури реверсивно движение в едно платно и да започне „отпушване“ на образувалата се 7 километра колона от км 27 до км 34 на АМ „Тракия“, информира Николай Нанков. Очаква се магистралата да бъде освободена до 17 часа днес, информира регионалният министър.
Тагове: Ужас катастрофа магистрала Тракия жертви ранениНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ