www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Жанет 45" пусна от печат "Самсон агонистът" от Джон Милтън

02.04.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 2293 прочитания
A+ | A-

Издателска къща "Жанет 45" пусна от печат "Самсон агонистът" (148 стр., 16.00 лв.) от Джон Милтън. Поезията е в превод от английски на изтАлександър Шурбанов - един от изтъкнатите български шекспироведи, преводач, писател, поет, публицист и преподавател.

Както в „Бурята“ ни се привижда лебедовата песен и изповедта на Шекспир, така и за Милтъновия „Самсон“ – като че ли с още по-голямо основание – мислим като за прощално откровение. Разликата между двата автопортрета е в това, че докато Шекспир влага в Просперо нещо от себе си като поет-драматург, ваятел на сънища, Милтън се самопроектира в библейския герой като богоизбран борец за правдините на своя народ.

Републиканецът Джон Милтън е победен от враговете роялисти, но в последните години на живота си, ослепял, обезправен и отхвърлен, той ще напише гениалните си поеми, в които ще възтържествува за вечни времена и над противниците си, и над своята участ. Последният героичен подвиг на поета е самсоновски по своето величие, но гибелта му е отменена от безсмъртието на неговото богодарено оръжие – словото.Тагове: Жанет 45 поезия печат Джон Милтън Божана АпостоловаНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ