www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Излезе книгата "Приказки за непослушни деца" от Жак Превер

01.04.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 3537 прочитания
A+ | A-

На 30 март издателство "Колибри" пусна от печат „Приказки за непослушни деца” (превод: Иван Бориславов, 72 стр., твърди корици, цена: 14 лв.) - първата детска книжка на легендарния Жак Превер, публикувана през далечната 1946 година.

Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. Моржове, които си подхвърлят гардероби. Тъжни антилопи, насядали напразно край трапезата. Лъвче в клетка, което посреща гости, и звероукротител със свиреп и зверски лик.

Кон, който живее сам-самичък на самотен остров. Недоволен дромадер, който слуша сказка за разликата между камилите и дромадерите (това, което отличава дромадера от камилата, е, че той едничка гърбица си има, а на камилата са две).

Магарета, които правят смехории, и още много чудесии, пръснати в осем очарователни приказки от ненадминатия вълшебник Жак Превер. Лирични и не чак толкова послушни истории, в които животните са герои, а хората… не са дотам съвършени.

Жак Превер остава един от емблематичните певци на своето време. Поет с бликащ талант, едновременно „гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са „Кеят на мъглите” с Жан Габен и „Децата на рая“, за който е номиниран за „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий.

Много от стиховете му дават живот на безсмъртни популярни песни, изпълнявани от икони на френския шансон като Ив Монтан, Едит Пиаф, Жак Брел и Жулиет Греко. Превер пише и книги за деца, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца” (1946), и вече има ново българско издание. Илюстрациите са на Елса Енрикес, а художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Жак Превер (1900-1977) е френски поет и сценарист. Известно време е част от групата на сюрреалистите заедно с Реймон Кьоно и Марсел Дюшан, по-късно се отделя от тях.

Превер е автор на следните книги: „Думи“ (1946), „Истории“ (1946), „Спектакълът“ (1950), „Дъждът и хубавото време“ (1955), „Истории и други истории“ (1973), „Силни води“ (1973). Автор е и на сценарии за филми. Много от стиховете на Превер са използвани в популярни песни, изпълнявани от известни френски певци, например Ив Монтан и Едит Пиаф. Пише и книги за малките, първата от които се казва „Приказки за непослушни деца” и излиза през 1946 година.Тагове: Приказки книга деца Колибри Colibri Жак ПреверНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ