www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Формула Е представи новия си болид в Женева

06.03.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: Georgi Ivanov | 1952 прочитания
A+ | A-

Президентът на ФИА Жан Тод и основателят на Формула Е Алехандро Агаг, асистирани от робот, осигурен от основния спонсор на шампионата ABB, представиха днес в Женева новия болид, който ще използват отборите от следващия, пети сезон в шампионата (2018-2019 година).

За първи път бяха представени и техническите данни на електрическата формула, която вече има батерия, която ще й позволи да изкара едно цяло състезание, което означава, че спиранията в бокса за смяна на колите ще останат в историята.

Максималната мощност на новия болид, логично кръстен Gen2 е 250 kW, като това ще е мощността за квалификации, а в състезанията пилотите ще разчитат на 200 kW. Максималната скорост е 280 км/ч. Но настоящият световен шампион във Формула Е Лукас ди Граси прогнозира, че през следващия сезон пилотите ще надхвърлят границата от 300 км/ч на най-дългите прави от трасетата, включени в календара.

В сравнение със сегашните болиди теглото на Gen2 ще е малко по-високо – минимално тегло 900 кг, като в него влизат пилота и батерията, чието тегло е 385 кг. Новият болид отново ще използва гуми с канали от Michelin, които обаче ще са по-леки и ще са с по-малко съпротивление при търкаляне.

„Новият болид за Формула Е прилича на автомобил от бъдещето и наистина е кола за бъдещето – заяви на представянето Жан Тод. – За 4 години Формула Е постигна невероятен прогрес, пробегът на болида вече е два пъти по-дълъг, а мощността е по-голяма – това е фантастично постижение. Формула Е вече се радва на подкрепата на много автомобилни производители, така че шампионатът ще продължи развитието на електрическите автомобилни технологии и този автомобил е важен момент от развитието на електромобилите.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ