www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

В Есен излагат легендарното волво на сър Роджър Мур

02.03.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Ретро, музеи, история | Автор: Jordan Lukanov | 11233 прочитания
A+ | A-

В края на месеца Volvo ще представи легендарния автомобил от сериала „Светецът“ на изложението Техно Класика 2018 в Есен. Шведската компания почита 91-годишната си история, но не спира да гледа и към бъдещето, обявявайки намерението си да инвестира в технологични стартъпи по цял свят.

Volvo Cars ще покаже модел 1800 S от 1967 г., принадлежал някога на легендарния актьор сър Роджър Мур. С него той участва в популярния от 60-е години на миналия век телевизионен сериал „Светецът“ (The Saint). Автомобилът ще бъде показан на Техно Класика в Есен, Германия, от 21 до 25 март и това ще бъде първото му участие на изложение за класически автомобили в Европа.

Автомобилът на Мур е произведен през ноември 1966 г. в шведския завод на Волво в Торсланд. Volvo 1800 S с характерен бял екстериорен цвят (Polar White) е оборудван с отличителни Mini-Lite джанти с оригинален дизайн на спиците, фарове за мъгла Hella и специфичен волан от дърво. Интериорът на автомобила още пази детайли от снимките на сериала, като термометър на таблото и специален вентилатор за охлаждане на актьора по време на работа в студиото.

Роджър Мур е първият официален собственик на популярното Volvo 1800 S. Табелите с лондонска регистрация NUV 648E са издадени на 20 януари 1967 година. Две седмици по-късно Мур подписва документите, които оттогава вървят заедно с автомобила.

На Техно Класика 2018 колата на Мур ще бъде позиционирана до друг модел Volvo 1800 от 1967 г. в безупречно състояние - собственост на Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. Автомобилът на Самюелсън е с необичаен светлозелен цвят и вероятно е един от най-добрите запазени версии на Volvo 1800 в Европа.

„Светецът“ с Роджър Мур беше любимият ми сериал през 60-е и оттогава винаги съм искал P1800”, заяви Самюелсън: „Това е най-легендарният модел на Volvo за всички времена и чудесен пример за скандинавски дизайн“.

Във филма автомобилът се показва с известните ST 1 табели. Дебютира в серията A Double in Diamonds, заснета през февруари 1967 г. и оттогава до края на сериала през 1969 г. е основното превозно средство на главния герой Саймън Темплър.

По-късно Мур продава колата на актьора Мартин Бенсон, който изигра ролята на мистър Соло във филма за Джеймс Бонд „Голдфингър“ (1964). След това автомобилът сменя още няколко собственици и в началото на новото хилядолетие е прецизно реставриран почти до първоначалното си състояние.

„Volvo Cars с гордост закупи този автомобил преди няколко години и сме изключително развълнувани от възможността да го покажем на Техно Класика. Това е уникален автомобил с невероятна история”, обясни Пър-Аке Фроберг, който отговаря за историческото наследство на Volvo Cars.

На изложението в Есен Volvo ще покаже още единствения от 1968 г. прототип 1800 ES, дело на италианския дизайнер Пиетро Фруа; запазения от 1973 г. модел 1800 ES в оранжево, който никога не е бил шофиран на пътя; изключително редкия кабриолет 1800 Volvoville, от който са произведени едва 30 бройки, както и една истинска колекционерска находка - изоставен P1800 от 1961 година.

Бъдещето на шведската компания също ще присъства на изложението за класически автомобили в образа на новото ХС40 – историческият първи пробив на Volvo в сегмента на компактните SUV автомобили. По-рано през седмицата компанията обяви, че открива нов инвестиционен фонд в подкрепа на високотехнологични стартъпи по света. Целта на Volvo е да инвестира в стратегически технологични тенденции, които трансформират индустрията, като изкуствен интелект, електрификация, автономно управление и дигитални услуги.

Технологичните стартъп компании ще получат редица предимства от участието си във фонда на Volvo. Освен партньорство с един от лидерите на пазара за премиум автомобили, те могат да се възползват от възможността да утвърдят технологиите си и да ускорят процеса по придобиване на съответния пазарен дял.Тагове: Есен изложение Волво Volvo Роджър МурНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ