www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Салон на музеите" за пръв път в НДК - от 3 до 5 март

12.02.2018 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 3023 прочитания
A+ | A-

В единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК ще бъде показана специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии. Събитието ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на етаж 3 в културния дворец на столицата ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни. Сред участниците в „Салона” са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

„Възнамеряваме да представим „Салона на музеите” и пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 1 и 2 март в НДК. Тази проява е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави-членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН.

Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, казва инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова. „Салон на музеите” е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.Тагове: Салон музей НДКНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ