www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Най-дългият трамвай в света е в Будапеща

21.02.2018 | Авто новини: Клюки » Любопитно, хоби | Автор: Jordan Lukanov | 7699 прочитания
A+ | A-

Най-дългите трамваи в света се движат в унгарската столица Будапеща - Siemens Combino Supra с дължина 54 метра! Освен това, този трамвай е бърз, ба практика безшумен и много удобен за ползване.

Една от основните забележителности на Сан Франциско също е трамвай. Тук трябва да се направи уточнение: там има три типа трамваи. Първият са обичайните, съвременните. Вторият - така наречените исторически, където се експлоатират всевъзможни ретро вагони. Той обаче не трябва да се бърка с прочутата кабинка, която се показва във филмите от Холивуд. Този трамвай се приджижва с помощта на метален кабел и може да се види по три линии в Сан Франциско.

Следващият прочут трамвай се намира в Лисабон. За разлика от Будапеща, той е предназначен да се движи по тесни извити улички. Вагоните на лисабонския трамвай имат само 4 колела, които са разположени към центъра на платформата.

Една от визитните картички на Хонконг е двуетажният трамвай. За пръв път той се появява през далечната 1904 година. И до днес двуетажните трамваи са един от основните видове обществен транспорт там. Те може да се наемат за парти или различни видове презентации в завладяващата атмосфера на нощен Хонконг.

Двуетажни трамваи може да се видят и на Острова - в британския град Блекпул. В момента те обаче може да се ползват само за туристически пътувания. Подобни ретро изживявания може да се видят и нашата столица София, където по празници може да се види колоритна мотриса по трасето между площад "Македония" и площад "Журналист".

В света все още съществува трамвай на... конна тяга. Тя се намира в градчето Виктор-Харбър в Австралия, а дължината на трасето е само 630 метра. Линията се обслужва от 4 вагона и 8 коня. Основана е през 1894 г., но през 1954 г. е закрита. През 1986 г. конният трамвай е възстановен с нови вагони в ретро стил.Тагове: София Лисабон Сан Франциско трамвай Будапеща ХонконгНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ