www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Нювил пише история в рали "Швеция"

19.02.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 6992 прочитания
A+ | A-

Тиери Нювил спечели вчера рали „Швеция” и стана едва третият пилот, роден извън Скандинавието, триумфирал в изцяло снежното състезание в световния рали шампионат.

Преди него това успяха да направят само Себастиен Льоб и Себастиен Ожие, като първата победа на Льоб в северната страна дойде през 2004 година.

Белгийската звезда на Hyundai и навигаторът му Никола Жилсул взеха реванш за миналата година, когато отпаднаха в Швеция докато бяха начело със сериозен аванс. С тази победа Нювил повежда в класирането в WRC, тъй като победителят от рали „Монте Карло” Себастиен Ожие (Ford) завърши едва 10-и в крайното класиране и то след като съотборникът му Елфин Еванс натрупа 26 минути на една от часовите контроли, за да изпадне от Топ 10 и да отвори място на французина.

На подиума в Торсби се качиха още Крейг Брийн (Citroen) и Андреас Микелсен (Hyundai), като Брийн записа отличен резултат за тима си плюс най-доброто класиране на ирландски пилот в световния рали шампионат.

На финала Нювил победи с 19,8 секунди Брийн, като едва в събота следобед успя да увеличи аванса си пред Крейг на повече от 20 секунди. Дотогава двамата се гонеха с разлика от няколко секунди по замръзналите пътища в шведските гори.

В същото време Брийн се опази от атаките на Микелсен, който в събота сутринта му поднесе второто място след едно завъртане, а на финала остана на 8,5 секунди от ирландеца. Все пак, това е първи подиум на Микелсен с Hyundai след проблемите му в „Монте Карло”.

След първите две ралита за годината Нювил вече има 41 точки, следван от Ожие с 31, а лидерът на Toyota Яри-Мати Латвала, който миналата година спечели в Швеция, но сега стигна само до 7-ото място, е трети с 23, колкото има и съотборникът му Есапека Лапи.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ