www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изследване: Два пъти по-евтино е да караш електромобил.

16.02.2018 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 3411 прочитания
A+ | A-

Изследване, проведено в Щатите и цитирано от списание Forbes показва, че експлоатацията на електромобил излиза над два пъти по-евтино от автомобил с двигател с вътрешно горене, в случая с бензинов мотор.

Изследването е финансирано от компанията Evannex, но трябва да се има предвид, че същата фирма произвежда и аксесоари за моделите на Tesla. Автори са Майкъл Сивак и Брандън Шьоте от Мичиганския изследователски транспортен институт.

Според резултатите на изследването, зареждането на електромобил в Щатите излиза 485 долара на година. При бензинов автомобил сумата е 1117 долара за гориво.

Естествено, авторите на изследването правят уточнението, че цените на горивата в отделните щати са различни, което може да даде различни суми за едногодишен период.

Авторите са стигнали до извода, че най-голяма е разликата в щата Вашингтон – 372 долара на година за зареждане с ток и 1338 долара за бензин.

Отделно от това, електромобилите имат и по-ниски разходи за поддръжка в хода на експлоатацията. Основната причина е, че при електромобилите има по-малко движещи се части, няма ауспухова система и не се налага смяна на масло, ремъци, филтри и т.н.

Предполага се, че в Европа резултатите ще са сходни, включително и в България, тъй като у нас има зарядни станции, където електромобилите може да се зареждат безплатно.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ