www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Мъск ще работи без пари за Tesla

24.01.2018 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 3016 прочитания
A+ | A-

Tesla прие нова система за заплащане на шефа, според която основателят на фирмата Илон Мъск ще работи известно време без пари. Според новата схема, шефът на компанията ще получава възнаграждение, когато финансовите показатели на автомобилния производител достигнат тези, които са били предварително планирани.

Естествено, Мъск не работи за заплата за Tesla, но този PR определено ще даде резултат, а и компанията харчи твърде бързо готовите пари, с които разполага.

„Илон няма да получава гарантирано възнаграждение – нито заплата, нито премии, нито акции”, се казва в съобщението на Tesla до медиите.

Програмата е планирана за 10 години, като според нея Мъск ще получава пари на 12 транша. За да вземе първия от тях, Мъск трябва да направи така, че пазарната капитализация на Tesla да се увеличи от 59 милиарда на 100 милиарда долара.

Всеки следващ транш пък е обвързан с нарастване на пазарната капитализация на компанията с по 50 милиарда долара. Така, за да получи Мъск всички 12 транша, пазарната капитализация на Tesla трябва да достигне 650 милиарда долара.

Тази стратегия обаче гарантира и нещо друго – Мъск ще ръководи компанията още дълго време. Но за да влезе тя в сила, акционерите в Tesla трябва да я одобрят и да гласуват за нея.

По данните на списание Forbes за 2017 година състоянието на Илон Мъск се оценява на 14 милиарда долара.

През миналата година в медиите в Щатите се появиха информации, че Tesla харчи по 480 000 долара на час, което означава, че към август тази година финансовият запас на компанията ще бъде изчерпан. Естествено, Мъск и колегите му се надяват това да се промени с повече продажби на Model S и по-големи доставки на дългоочаквания достъпен Model 3.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ