www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Първи голям скандал на рали "Дакар 2018"

06.01.2018 | Авто новини: Авто Спорт » Офроуд | Автор: Georgi Ivanov | 5079 прочитания
A+ | A-

40-ото издание на рали „Дакар” потегля днес от столицата на Перу Лима, а първият голям скандал е вече факт. Малко преди началото на състезанието директорът на Peugeot Sport Бруно Фамен обвини организаторите в „неспортсменство” и в заговор да провалят фаворитите в състезанието.

Причината за тази остра реакция е забраната на екипажите да използват карти в колите, като специално се уточнява, че става въпрос за всякакви географски карти – хартиени, електронни или от какъвто и да е друг тип. Досега беше забранено да се използват „фотографски сателитни карти”, но за 2018 забраната стана много по-обширна.

Тази забрана означава, че за състезанието екипажите ще могат да разчитат само на пътната книга и GPS-системите, които организаторите осигуряват на участниците.

Има промяна и в правилата за мобилните телефони, като от ASO обясниха, че „елитните екипажи” нямат право да носят със себе си смартфони, таблети или GPS часовници, като единственото изключение са сателитните телефони, които може да се използват само в критични ситуации.

Тези ограничения на помощниците на екипажите не бяха приети добре в Peugeot Sport и Фамен обяви, че е сигурен, че промените са направени, за да се получат по-интересни резултати и да се затрудни представянето на фаворитите.

Според спортният директор на рали „Дакар” Марк Кома промяната не е насочена срещу Peugeot, а по-скоро възможност да се елиминират високотехнологичните навигационни системи, за да могат екипажите сами да се справят с навигацията.

Peugeot не получи подкрепа от другите големи отбори, след като Mini и Toyota обявиха, че не са против забраната на картите и електронните помощници в ориентацията.

Рали „Дакар 2018” е последното участие на заводския тим на Peugeot, който спечели последните две издания на ралито със Стефан Петерханзел зад волана на 3008 DKR.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ