www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Правилото за трите мотора във Формула 1 остава

07.12.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 1640 прочитания
A+ | A-

Президентът на ФИА Жан Тод даде да се разбере, че федерацията и Liberty Media няма да отстъпят от политиката на затягане на правилата относно използваните двигатели от всеки един пилот в рамките на сезона въвФормула 1. За 2018 е предвидено всеки пилот да има право на 3 двигателя, което вече предизвика протести от някои тимове, като в сравнение с тази година пилотите ще загубят един двигател.

Тод говори на учредяването на новата Зала на славата в Париж и коментира и други важни теми за развитието на Формула 1.

„Формула 1 е твърде скъп спорт, разликата между богатите и бедните отбори е твърде голяма. Ние трябва да намалим разходите – обясни Тод. – По отношение на двигателите трябва да отчитаме интересите на четирите автомобилни компании, които участват във Формула 1. Но също така искаме да привлечем и нови участници.

„Все още няма нищо решено за бъдещото развитие на моторите, но има идеи, които отговарят на интересите на всички страни – двигателите трябва да са по-евтини, да не са толкова сложни и да имат по-силен звук. Естествено, говорим за състезателни двигатели, които да отговарят на последните тенденции в автомобилостроенето.

„Сега ние работим с отделен регламент за двигателите във всеки един шампионат, но това не трябва да е така. Във Формула 1 и в световния шампионат за издръжливост (WEC) изискванията към моторите са сходни: във Формула 1 моторът трябва да издържа 5000 километра, което се равнява на дистанцията в „24 часа на Льо Ман”. Ако ние имаме единна концепция за двигателите, това ще привлече нови доставчици на мотори и ще позволи на отборите от Формула 1 да участват в Льо Ман и обратното.

„Що се отнася до правилото за трите мотора, то не трябва да забравяме как се появи то. Ние искахме да постигнем по-ниски цени за клиентските тимове и попитахме автомобилните производители какво трябва да се направи. Те ни отговориха, че могат да намалят цените, но трябва да доставят по-малко мотори. В хода на обсъждането дори стигнахме до идеята всеки пилот да има право само на един двигател за целия сезон. Но се спряхме на три.

„Лично аз нямам нищо против за догодина да се върнем на правилото за 4 двигателя на сезон, но за това ще ни трябва единодушното съгласие на всички отбори във Формула 1, а аз се съмнявам, че ще го получим.”

Тод разкри вижданията си и за това дали да има таван на бюджетите във Формула 1.

„Идеята за ограничаване на бюджетите може да проработи, ако правилата наложат ограничаване на разходите. Ние отдавна работим по правила, които да ограничават бюджетите на определено ниво, но все още не сме намерили решение.

„Що се отнася до заплахите на Ferrari и Mercedes, че ще напуснат Формула 1... Ние искаме те да останат във Формула 1, но те сами ще решат това. Не можем никого да принудим.

„Смятам, че Ferrari само ще загуби, ако напусне Формула 1. Това е единственият тим, който участва от самото начало през 1950 година. Това е особеното при Скудерията – компанията обединява спортът и серийните си коли. Това прави Ferrari уникална марка.”

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

FIAT/2017/FiatTipoHD.mp4