www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Първият осъден за "Дизелгейт" ще лежи 7 години

07.12.2017 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 1190 прочитания
A+ | A-

Бившият топ мениджър на американското подразделение на Volkswagen Оливър Шмидт стана първата важна фигура от „Дизелгейт”, който ще лежи в затвора. Шмидт се призна за виновен за измамите със софтуеъра на дизеловите мотори, които дават различни резултати по време на тестове и в реална употреба.

Съдът даде на Шмидт 7 години зад решетките и го глоби с 400 000 долара. Разследването показа, че точно Шмидт е бил начело на дългогодишната конспирация за прикриване на машинациите на VW, свързани с дизеловите мотори.

Бившият топ мениджър е задържан от март тази година, така че ще остане във федералния затвор в Милан, Мичиган.

В мотивите на присъдата съдията Шон Кокс е отбелязал, че Шмидт е ключова фигура в схемата, изградена за прикриване на проблемите на дизеловите мотори и освен това, действията му са му донесли повишения и други облаги.

7-те години затвор са максималното наказание, което можеше да получи Шмидт. Пред съда той заяви, че е „взел неправилно решение” и обяви, че се разкайва за постъпките си.

„Дизелгейт” избухна през септември 2015 година, когато стана ясно, че от VW са занижавали резултатите за вредните емисии на дизеловите мотори, снабдени със софтуеър, който дава едни данни при тест на вредните емисии и съвсем други – до 40 пъти над нормите, при ежедневна експлоатация. Оказа се, че компанията е продала 11 милиона коли с такива мотори в цял свят, като 600 000 от тях са в Щатите.

VW понесе тежък удар по репутацията си и изостави дизелите, като обяви, че се насочва към електрификацията на бъдещите си модели. Общата сума на глобите, присъдите и другите наказания за VW може да достигнат 90 милиарда евро, като в още няколко държави вървят разследвания за измами с дизеловите мотори на компанията.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ