www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Гигантски глоби за FIAT Chrysler във Франция?

28.11.2017 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 1394 прочитания
A+ | A-

Франция може да наложи милиарди евро глоби на FIAT Chrysler, ако разследването срещу компанията докаже, че тя е също е мамила при тестовете на нивото на вредните емисии на дизеловите мотори, които произвежда. Информацията е на вестник Le Monde, а компанията, ръководена от Серджо Маркионе е съвсем близо до това да се сдобие със собствен „Дизелгейт”, който ще конкурира глобалния скандал, избухнал с дизеловите мотори на Volkswagen през 2015 година.

В момента френската прокуратура разследва FIAT Chrysler, Volkswagen, Renault и PSA Group, след като поредица от тестове разкриха, че емисиите азотни окиси, които изхвърлят в атмосферата техните двигатели надхвърлят разрешените норми.

Оказа се, че FIAT 500X и Jeep Cherokee отделят вредни вещества 11 пъти над нормите. А това беше открито, след като тестовете бяха удължени повече от нормативно установените 20 минути, което кара следователите и органът, който защитава правата на потребителите във Франция да смятат, че тук също се използва софтуеър, който да заблуждава тестовата апаратура, както при случая с Volkswagen.

Разследването срещу FCA започна през март, а от компанията обявиха, че обвиненията, отправени към компанията в медиите са „безпочвени”.

Според френските закони, ако вината на FCA бъде доказана, компанията ще бъде глобена с 10% от приходите й за миналата година. През 2016 FCA обяви приходи в размер на 111 милиарда евро.

След избухването на „Дизелгейт”-а на VW през 2015 година и последвалото признание на компанията, че е използвала „устройства и софтуеър за измама”, последваха поредица проучвания, които показаха, че компаниите редовно произвеждат двигатели, които отделят азотни окиси в пъти над нормите.

Според Le Monde от FIAT Chrysler са се опитали да попречат на разследването във Франция, което също носи глоба, но доста по-скромна – 300 000 евро, но и до две години затвор за хората, отговорни за това.

В Щатите също има разследване за измами при измерване на нивата на вредните емисии срещу FCA, но все още не е ясно какъв ще е изходът от него.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ