www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Хамилтън не платил ДДС на частния си самолет

07.11.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 8599 прочитания
A+ | A-





4-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън си спестил плащането на ДДС за луксозния му частен самолет, стана ясно от „Парадайз Пейпърс” – поредното изтичане на информация за укриване на огромни суми пари от най-богатите хора на света. Излизането на тази информация на бял свят стана възможно благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

През 2013 година Люис си върнал ДДС в размер на 3,7 милиона евро, след като самолетът му е бил внесен на остров Ман – британски данъчен рай, а информацията е на BBC и вестник The Guardian.

Оказва се, че Хамилтън, както още много други милионери, е ползвал услугите на счетоводната компания EY и юридическата кантора Appleby, базирана на Бермудите, за учредяването на фалшив лизингов бизнес, благодарение на който е станало възможно връщането на ДДС.

Все още няма коментар по темата от Хамилтън или негови представители.

Адвокатите на британския пилот на Mercedes заявиха, че сделката е минала на преглед при данъчен адвокат и всичко е било законно, но допълниха, че все пак е „имало плащане на ДДС”, макар и не в пълен размер.

В същото време вестник The Guardian и BBC правят уточнението, че няма доказателства, че Хамилтън лично е движел тези схеми, по-скоро е подписвал документи, подготвени от екипа, който се е грижи за юридическите и бизнес делата му.

От данъчната администрация и от EY и Appleby отказаха коментар по темата, но независими данъчни експерти обясниха, че ако тази схема се докаже, то това ще означава, че става въпрос за нещо по-сериозно от обикновено неплащане на данъци.

В случая става въпрос за самолета на Люис – Bombardier Challenger 605, който пилотът купи за 16,5 милиона лири. Според европейските данъчни закони, за такава покупка се дължи 20% ДДС, който може да бъде върнат, ако самолетът се използва за бизнес цели.









Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

FIAT/2017/FiatTipoHD.mp4