www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Поетът Владимир Попов с приз "Перото 2017" за цялостно творчество

03.11.2017 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 3915 прочитания
A+ | A-

„Да си страж на духа и културата в България не е лесно. Това е апостолска задача и Ви благодаря, че я изпълнявате така упорито и отговорно. Вашият труд – авторски, преводачески, редакторски – е изконен, защото вие съхранявате в думи паметта на днешния ден“. С тези думи изпълнителният директор на НДК Ангел Митев приветства присъстващите в Литературен клуб „Перото“ и с цитат от стихотворението „Моят живот“ на твореца той го обяви за носител на наградата „Перото“ за Цялостен принос към българския литературен контекст.

„Поезията не е състезание между пишещи. Поезията е състезание на пишещия със самия себе си. Само в този смисъл мога да приема престижната награда „Перото“. Не малко поети от моето поколения, а и от другите заслужават „Перото“. За мен решението на журито е признание, което високо ценя, но има едно перо свише, което се присъжда на малцина, едва, когато преминат отвъд. Присъжда се от невидимото безсмъртно жури на поезията. Ще го заслужим ли някога, знае само то“, сподели развълнувано Владимир Попов, който посвети наградата на двете си обични внучки, които често са лирически герои в стиховете му.

Статуетките, които получиха всички от наградените, са дело на скулптора проф. Емил Попов. Един от учредителите на наградите „Перото“ и член на тазгодишното жури – Светлозар Желев, не скри радостта си от възможността чрез наградите да бъдат почетени едни от най-добрите книги, написани през тази година.

„Всеки един от номинираните е изключително име с изключителни постижения в българската литература. Наградата в категория „Дебют“ е много скъпа на сърцето ни, защото е важно да посочим именно хората, които дебютират, но успяват да бъдат на нивото на най-добрите български писатели и поети. Радвам се, че заедно тази вечер ще почетем всички тези изключителни хора, които са в основата на българската култура и литература“, каза още Светлозар Желев.

Наградата в категория „Детска литература“ бе за Маргарит Минков и книгата „Весел гъделичкащ смях 2“. За да я получи, на сцената се качи съставителят ѝ Севдалин Генов. В категорията „Поезия“ отличие взе Александър Секулов за „Море на живите“.

За чудесния си превод на френски на „Усмивката на кучето“ от Димана Трънкова, приз в категория „Превод“ получи Мари Врина, а Момчил Николов заслужено грабна наградата в категория „Проза“ за романа „Последната територия“. „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов пък стана победител в категорията „Дебют“.

С обявяването на номинираните в категорията „Превод“, бе съобщена и новината, че 2018 г. ще бъде Годината за превод от малки езици, сред които е и българският. Така читателите ще могат да срещнат повече автори и преводачи от малки езици в европейската общност. Новината разкри Михаела Петрова, която освен ръководител на Национален център за книгата – НДК, тази година бе и част от журито.

Източник: ndk.bg
Тагове: Перото поет литература творчество писателНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ